Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Hamis biztonsági érzetet ad a gagyi

Megdöbbentő eredményre jutott a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a szén-monoxid-riasztó berendezések vizsgálatakor. A hazánkban kapható érzékelők nagy része nem megfelelő minőségű.

Mivel a szén-monoxid-mérgezés halálos kimenetelű is lehet, kijelenthető, hogy a forgalomban kapható készülékek – egy-két kivételtől eltekintve – életveszélyesek. Két kategória létezik: amelyik mindig riaszt, a másik pedig akkor sem, ha baj van. Mivel az olcsóbb berendezésekről kiderült, hogy nem riasztanak megfelelő időben, családok ezrei lehetnek életveszélyben.

Az előzmények: a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika (VGF) szaklap 2013 szeptemberében már bevizsgáltatta egy akkreditált laboratóriummal a piacon kapható CO-mérőket. Az akkori döbbenetes eredmények (11-ből 2 volt megfelelő) miatt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez fordultak.

Tavaly a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kétszer is mintavételezte a szén-monoxid-érzékelőket, a vizsgálatok során kiderült, hogy többségük nem felel meg az előírásoknak. Az eredmény a szakembereket is sokkolta: tíz különböző típusú készüléket vizsgált a Főfelügyelőség, és mindössze egy volt megfelelő. Az áprilisi vizsgálaton megbukott 9 CO-vészjelző mindegyikénél súlyos kockázat meglétét állapította meg, ami a forgalomból történő azonnali kivonással, a termékek visszahívásával járt.

A decemberi, év végi célzott vizsgálat is megdöbbentő eredményeket hozott: a 20-ból 19 vizsgált készülék alkalmatlan, vagy nem megfelelő minőségű volt. A kifogásolt berendezések magas száma ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a kereskedelemben kapható valamennyi termék kockázatos, az ellenőrök ugyanis tudatosan azokra a készülékekre utaztak, amelyeknek rossz volt a híre, tehát inkább egy „üzenet” volt a forgalmazóknak, kereskedőknek, és a vásárlóknak is.

„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendkívüli februári vizsgálatát követően a szakembereknek március 15-ig kell összeállítaniuk egy „pozitív listát.” A vizsgálat után várhatóan március közepére elkészülő jegyzékben azok a szén-monoxid-mérők szerepelnek majd, amelyek biztonságos működéséről a fogyasztóvédelmi hatóság meggyőződött. Miután minden egyes, a kereskedelemben megjelenő terméket képtelenség átvizsgálni, a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság honlapján megjelenő lajstromban az ajánlott típusokat sorolják majd fel a szakemberek, és mindenkinek a jól felfogott érdeke lesz, hogy ezek közül válasszon” – mondta az m1 Ma reggel című műsorában Kara Ákos, az NFM államtitkára.

Hazánkban sokan élnek ma hamis biztonságérzetben. Kérdés, hogy az évi 15-30 CO-mérgezéses halálesetből, a háromszáz katasztrófavédelmi kiszállásból és a több ezres, folyamatos jellegű, de alacsonyabb szintű, a „riasztási küszöböt” el nem érő CO-visszaáramlásokból mennyi lenne megelőzhető megfelelő riasztó használatával.


A feketelista

A 22 életveszélyes szerkezet: FireAngel CO-9X, Global (csomagoláson); Siterwell (terméken) GS804 (elemes); CO Melder (elemes); CO Melder (hálózati); Global GS804; Monox 5000 (2 szenzor: CO, éghető gáz); Global GS832; Somogyi Elektronik (elemes); (csomagoláson) Global (terméken) Siterwell GS832 (hálózati); Mentavill (elemes); Vivaldi GYCO; Somogyi Home CO 08; Global LYD-809; Home Sentinel (elemes); Global (csomagoláson), Jabo (terméken, elemes); Global JB-CO4; Steck! SC 103 (elemes); CO-Technik (elemes); Somogyi Elektronik home by somogyi, COG 01 (hálózati); Somogyi Elektronic home by somogyi CO 06 (elemes); Qlight (csomagoláson, elemes); Névtelen (hálózati, azonosító jelölés: KJGE01).


Van hatása revíziónak

Üzletünkben csak azt az amerikai készüléket lehet kapni, amely átment a vizsgán. Tudomásunk szerint néhány nagy áruházlánc trükközik, más névvel ugyanazokat a rossz minőségű, nem megfelelő készülékeket forgalmazza. A szekszárdi üzletünkben nem volt ellenőrzés, országos bolthálózatunkban egy-két helyen volt kontroll. Úgy gondolom, rajtunk nem múlik egyetlen egy emberélet sem… Ahogy halljuk, lett foganatja a felülvizsgálatnak, a rendőrség például csak ilyet vásárol, egyre több közintézmény is ezt a profilt keresi. Megdöbbentő példa a Pesterzsébeti Jégcsarnok, ahol nem volt vészjelző, csak kiíró – nyilatkozta lapunknak Janthó Attila, a szekszárdi DÉG épületgépészeti szakáruház értékesítője.


Ára van a minőségnek

Aki nem néz utána dolgoknak, az könnyen megveszi az olcsóbbat. Hozzánk a céltudatosabb vásárlók jönnek, akik tudják, hogy drágább a készülék, de ezért minőséget kapnak – tájékoztatott Szabó István, a Gienger Épületgépészeti Nagykereskeldemi Kft. szekszárdi boltjának eladója. – Semmilyen vegzatúra nem ért minket. Korábban sem árultuk más gyártó termékeit. A cég képviselője keresett fel minket, s győzött meg arról, hogy a piacon ez a legjobb CO-mérő. A legolcsóbb – fürdőszobába is helyezhető – 13 ezer forintba kerülő vészjelzőre is hét év garancia van, a másik drágább típusra (17 ezer) tíz év a jótállás, és elemet sem kell cserélni benne. Utóbbi digitális kijelzővel ellátott műszer.

 

 

forrás: teol.hu

 

 

 

2015.02.19 09:35:46   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet