Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A katasztrófavédelem hozzájárul Magyarország biztonságához

Napjainkban a biztonság az egyik legfontosabb közösségi érték, a katasztrófavédelem pedig hozzájárult a magyar emberek és Magyarország biztonságához - hangsúlyozta Kontrát Károly parlamenti államtitkár az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) évértékelő parancsnoki állománygyűlésén.
A Belügyminisztérium államtitkára szerint a kormányzat jogalkotással is segíteni kívánja a szervezet munkáját, így elkészült az országos tűzvédelmi szabályzat, létrejött az egységes iparbiztonsági szabályzat, és a vízügyi hatósági jogköröket is átvette a katasztrófavédelem.

Az idei célok között említette a további átállást a 112-es egységes segélyhívó rendszerre, az önkéntes tűzoltó- és mentőegységek fejlesztését.

Úgy vélekedett: az egyik legjelentősebb változás lesz, hogy július 1-jétől életbe lép a rendvédelmi életpályamodell, amely 5 év alatt 50 százalékos béremelést is jelent a 64 ezer rendvédelmi dolgozó számára. Ugyanakkor tartalmaz lakhatási támogatási és állami biztosítási rendszert is - mondta Kontrát Károly.

Bakondi György, az OKF főigazgatója azt mondta, a katasztrófavédelem jelentősen segítette a társhatóságok munkáját, javult a szervezet területi lefedettsége, technikai felszereltsége és társadalmi támogatottsága. Veszélyhelyzetet nem kellett ugyan kihirdetni tavaly, de eredményesen léptek fel olyan katasztrófahelyzetek esetében, mint a dunántúli árvíz, a Balaton környékén pusztító ciklon vagy az ónos eső okozta károk - közölte.

A tűzoltó altábornagy felidézte az elmúlt év katasztrófahelyzeteit. Mint mondta, sikeresen elhárították a vészhelyzetet, amikor a Yvette ciklon következtében a Balaton vízparti területeket öntött el.

Nem került veszélybe emberélet a nyugati országrészben történt jelentős havazások következtében, és forgalomtereléssel sikeresen kezelték a kialakult helyzetet - mondta.

Szintén eredményesen védekeztek a Murán, a Dráván és a Rábán kialakult árvizekkel szemben, és első alkalommal történt meg, hogy két települést egy szomszédos ország, Szlovénia felől kellett kiürítenie a katasztrófavédelemnek.

A középső országrészben lehullott ónos eső nyomán kialakult katasztrófahelyzetben másfél nap alatt sikerült biztosítani a települések áramellátását - sorolta az eredményeket a főigazgató.

Hangsúlyozta, hogy javult a katasztrófavédelem területi lefedettsége: a 20 igazgatóság mellett immár 65 kirendeltséget is működtetnek, és a 104 hivatásos tűzoltó-parancsnokság mellett már 40 katasztrófavédelmi őrs is működik. Ugyanakkor jelentősen előreléptek a műszaki eszközök beszerzésében is.

Hatósági tevékenységük nyomán - folytatta - csökkent a szén-monoxid-mérgezések és a külterületi tüzek száma, és ugrásszerűen nőtt a katasztrófavédelemmel együttműködő önkéntes mentőegységek száma. Csaknem 500 önkéntes tűzoltó-egyesülettel kötöttek ezidáig együttműködési megállapodás, és 11 egyesület már megszerezte a jogosítványt az önálló beavatkozásra is.

Hozzátette, hogy immár minden megyében és járásban működnek önkéntes mentőszervezetek és 17 ezer középiskolás a katasztrófavédelemnél teljesítette az érettségi megszerzéséhez szükséges közösségi szolgálatát. Ugyancsak siker, hogy újraindult a magyar tűzoltóautó-gyártás - mondta Bakondi György.

Az állománygyűlésen díjakat is átadtak. Az Év Hivatásos Tűzoltó Parancsnoksága a Zala megyei Lenti parancsnoksága lett. A katasztrófavédelmi őrsök közül a Budapest belvárosi őrs nyerte a díjat az önkéntes tűzoltó-egyesületek közül pedig a dunaföldvári.

(MTI; Belügyminisztérium)

2015.01.28 16:00:59   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet