Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Öt perc után feladják a betörők, ne könnyítsük meg a dolgukat

Hasznos tanácsok a Groupama Garancia Biztosító kárszakértőjétől

Egy lakás vagy családi ház biztonsága mindenki számára fontos, hiszen lakberendezési és egyéb vagyontárgyaink eszmei értékkel is bírnak, ráadásul senki sem szeretné, ha idegenek lépnék át kéretlenül lakása küszöbét. De vajon mindent megteszünk lakóhelyünk biztonsága érdekében? Nyugodtan hagyhatjuk el reggelente lakásunkat? Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője hasznos tanácsokkal segít otthonunk biztonságának megőrzésében.

Napi rutinunk része, hogy mielőtt elindulnánk otthonról, amellett, hogy végiggondoljuk, kikapcsolatuk-e az elektromos berendezéseket vagy elzártuk-e a gáztűzhelyet, ellenőrizzük azt is, hogy becsuktuk-e az ablakokat. Miután gondosan bezártuk az ajtónkat is, már nyugodtan indítjuk a napot.

Sok esetben ez azonban nem elég, hívja fel a figyelmet Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője, hiszen a nyílászárók gondos zárása mellett azok minősége és betörésbiztonsága is fontos szempont. A biztosítótársaságok ugyanis akkor térítik meg a keletkezett károkat egy betörés esetén, ha a vonatkozó biztosítási szabályzatban előírt védelmi előírások megvalósultak. Ezeknek a védelmi előírásoknak a meglétét a behatolás helyén és időpontjában minden esetben megvizsgálják a biztosítótársaságok, ezért is kiemelt jelentőségű ezen előírások teljesülése és megléte.


Kulcs a biztonsághoz – Milyen a jó zár?

A legtöbb bejárati ajtóban hengerzárbetéteket alkalmaznak, így ez a zártípus a legelterjedtebb zárszerkezet. „A hengerzárak szerkezetében a legsérülékenyebb rész a betét könnyített része, melyek eltörésével a betörők könnyedén be tudnak jutni a lakásba. Éppen ezért fontos, hogy úgy alakítsuk ki a zárbetét elhelyezését, hogy az ne álljon ki az ajtólap síkjából, így ne tudják egyszerűen, egy mozdulattal kitörni a betétet. Általános tapasztalat, hogy a lebukás veszélye miatt a betörők öt perc után feladják a behatolási kísérletet, ne könnyítsük meg a dolgukat” – tanácsolja Cser Palkovics Zoltán.

„Annak érdekében, hogy elkerüljük a betörést, érdemes egy törésmentes, gyártó által készített, 7-8 milliméter vastagságú alumínium öntvény kivitelű címkét szerelni a bejárati ajtóra, amely a belső sík felől átmenő csavarokkal rögzíthető. Így a betét a címke síkjából nem áll ki, nem lehet eltörni.

A korszerű, mai gyári ajtók már rendelkeznek ilyen betéttel, betét-védelemmel, címke kialakítással, így a zárszerkezet elhelyezése is megfelelő, ezért ezek az ajtók alapvetően megfelelnek ennek a biztonsági védelemnek” – teszi hozzá a szakértő.

„A fenti veszélyek és a megfelelő lakásbiztonság érdekében a biztosítótársaságok már nem fogadnak el sem egytollú zárakat, sem pedig egyszerű lakatokat a lakásbiztosítás megkötésekor. Emellett érdemes felhívni arra is a figyelmet, hogy a betörők néhány esetben a betét kifúrásával jutnak be a lakásba, így érdemes olyan zárbetétet vásárolni, mely fúrásmentes kivitelű” – mondja Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője.


Tények és tévhitek – nem elég a rács és a riasztó

Gyakori tévhit, hogy a rács vagy éppen a riasztó megléte minden esetben megvéd bennünket azoktól, akik otthonunk nyugalmára törnek. Fontos hangsúlyozni, hogy a rács és riasztó nem váltják ki a szabályzatokban előírt zárat, zárakat és betörésbiztos ajtószerkezetet, csupán az azok által nyújtott védelmet egészítik ki, betöréses lopás esetén pedig emelhetik a kártérítési határt.

„A rács természetesen emeli a védelmi szintet, de nem váltja ki a nyílászárók hiányos biztonsági felszereltségét. Fontos szempont a rácsanyag keresztmetszete és minősége, kivitele és a rácsközök mérete, mely paraméterekről a Groupama Garancia Biztosító a biztosítási feltételekben tájékoztatja biztosítottjait” – mondja Cser Palkovics Zoltán kárszakértő.


Megtévesztő, de nem védelmező

A nyílászáróknak, ha nem vagyunk otthon, minden esetben zárva kell lenniük, ellenkező esetben a biztosítótársaságnak nem áll módjában a kárt megtéríteni, így indulás előtt mindig ellenőrizzük azokat. Sok esetben a résnyire vagy épp bukó helyzetben hagyott ablakok is megfelelő lehetőséget biztosítanak a behatolásra.

„Sokszor tapasztaljuk, hogy a lakók a nyílászárókat a szellőzés miatt résnyire nyitva hagyják, és sokszor azt gondolják, hogy ezzel megtéveszthetik a betörőket, hiszen úgy tűnik, mintha a lakás tulajdonosa otthon tartózkodna. Az ilyen esetekben a biztosítótársaság a kárt nem téríti meg, hiszen ezek a helyiségek nem minősülnek lezártnak” – mondja Cser Palkovics Zoltán.

Fontos, hogy otthonunk és értékeink biztonságáról minden esetben a legnagyobb körültekintéssel gondoskodjunk.” – hívja fel a figyelmet a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője.

 

forrás: bevezetem.eu

 

 

2014.10.22 16:43:07   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet