Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A cégek kétharmada nem bízik a felhőszolgáltatókban

Európában tíz vállalkozás közül hétnél úgy vélik, hogy a felhős szolgáltatásokat biztosító cégek működése sem a törvényeknek, sem az adatvédelmi előírásoknak nem felel meg. A szakemberek szerint a cloud elvileg nagyobb biztonságot nyújthat a helyi kezelésnél, ám mindennek szigorú feltételei vannak.

A felhős technológiák biztonságával foglalkozó Netskope and The Ponemon Institute friss felmérésének eredményei szerint a megkérdezett üzleti szereplők 53 százaléka gondolja úgy, hogy igen nagy a kockázta az adatszivárgásnak a felhőszolgáltatók rendszereiben, ráadásul a felhő használatának terjedése miatt az adatszivárgások gazdasági hatásai is jelentős mértékben megnőttek („cloud multiplier effect”).

Egy korábbi becslés szerint egyetlen elveszett vagy ellopott adatrekord átlagosan 136 euró veszteséget okozott, ám a felhő a kérdezettek véleménye szerint megháromszorozza az adatvesztés kockázatát.

A kutatás szerint a bizalmatlanság igen széles körben tapasztalható: a bevezetőben említett kétharmados kétkedés mellett a válaszadók 84 százaléka például nem hiszi, hogy ha biztonsági incidens történik (elveszítenek vagy ellopnak a fontos üzleti adatokat), akkor a szolgáltató azonnal értesítené őket – ha felhasználói adatokról van szó, akkor sem jobb a helyzet: a cégek 77 százaléka kétkedik az azonnali értesítésben.


Bizalom a felhőszolgáltatókban – felmérés

Egyéb érdekes adatok: a megkérdezett informatikai szakemberek 64 százaléka látja úgy, hogy a költségtakarékosság miatt használt felhőszolgáltatások csökkentik a cégek, szervezetek képességét arra, hogy megvédjék bizalmas adataikat, 59 százalékuk pedig úgy véli, hogy a felhő miatt nehezebb, bonyolultabb biztonsági intézkedéseket alkalmazniuk. És egy érdekes ellentmondásra is fény derült: a megkérdezettek többsége szerint a felhő elvben biztonságosabb, mint saját céges rendszerük – ez feltehetően a saját rendszerek iránti bizalmatlanságra utal, és nem arra, hogy a felhőszolgáltatók iránti bizalom magasabb fokú lenne. A felmérést készítők is így értékelték ezt a látszólagos paradoxont: a céges szakemberek elismerik, hogy egy jól menedzselt felhőszolgáltatás biztonságosabb lehet a helyi rendszernél – ám ez csak akkor lehetséges, ha a felhőszolgáltatónak igen szigorú előírásai vannak, melyeket minden eszközzel be is tartanak, illetve tartatnak.

A kutatás arra is rámutatott, hogy Európa és az Egyesült Államok között igen nagy az eltérés a felhő megítélésében: az USA-ban Európához képest dupla az aránya azoknak, akik kevéssé bíznak a helyi menedzselés biztonságában, illetve fordítva: kétszer annyian vélik úgy Amerikában, hogy jobb a felhő.

 

forrás: itcafe.hu

 

 

 

2014.09.18 09:42:00   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet