Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Pánikgomb: babitsos diákok tesztelik a pécsi városvédő mobil-applikációt

Az országban, de talán a világon is egyedülálló, a pécsiek személyi biztonságát növelő kezdeményezést mutattak be hétfő délelőtt a PTE Babits Mihály Gimnáziumában. Egy okostelefonokra letölthető applikáció pánikgombja segítéségével a magukat veszélyben érzők azonnal jelezhetnek a hatóságoknak.

Rendhagyó informatika órát tartottak az egyetem gyakorlógimnáziumának 10. osztályos tanulóinak hétfő délelőtt. Itt került sor ugyanis a városvédő mobil applikációs program interaktív bemutatójára Páva Zsolt polgármester és rendszert kifejlesztő Rózsavölgyi Péter, az NRG Online Média igazgatójának részvételével.

Pécs első embere a tanulóknak felidézte, sok a rizikós helyzet egy fiatal életében, éjszaka és a szórakozóhelyek közelében pedig még több a kockázat. Éppen ezért – fűzte hozzá – a város segíteni szeretett volna a helyzeten, a térfigyelő-kamerarendszer bővítésén túl is új eszközök kellenek a közbiztonság és a pécsiek védelme érdekében.

Páva kiemelte, fél éve kereste fel egy fejlesztő csapat, azzal az elképzeléssel, hogy egy okostelefonokra telepíthető program segítségével bárki, akit a közterületen ért attrocitás, támadtak meg, vagy veszélyben érzi magát egy gomb megnyomása segítségével olyan „pánikjelet” adhat le hatóságoknak, amelyre azonnal tudnak reagálni a hivatalos szervek.

A gyakorlatban mindez úgy fest, hogy a pánikgomb megnyomása után a jelzés megjelenik a Pécsi Közterület-felügyelet diszpécserközpontjában, akik ez alapján meg tudják határozni, hogy pontosan hol történt a jelzés.

A protokoll szerint a jelzést követően – mint ahogy azt Páva Zsolt a tanulók előtt egy próbariasztás keretében bemutatta - az érintett egy visszahívást kap a központból, amelyben rákérdeznek arra, hogy milyen típusú vészhelyzet miatt jelzett, majd intézkednek. Ha azonban az érintett erre nem reagál, azonnal riasztják a legközelebbi járőrt vagy hivatalos személyt.

A polgármester jelezte, a jelenleg tesztelés alatt álló applikációt ki lehet majd terjeszteni úgy, hogy a vészjelzésről családtagok, szülők, vagy akár barátok is értesüljenek.

A PTE gyakorlógimnáziumának informatika szakos tanulóit kérte fel a város a rendszer tesztelésére, hogy időben kiderüljön, hol vannak ennek a programnak a gyenge pontjai.

Rózsavölgyi Péter kiemelte, a rendszer ki-be kapcsolható, tehát nem kell folyamatosan a telefonon futnia, akkor alkalmazható, ha valakinek szüksége van rá. Az informatikus szakember azt is kérte a tanulóktól, hogy az egy hétig futó tesztidőszak alatt minél alaposabban próbálják meg felderíteni a rendszer esetleges hiányosságait.

Páva Zsolt elmondta, a sikeres teszteket követően még idén tervezik az applikáció éles üzemének elindítását.

B. G.

 

 

forrás: pecsinapilap.hu

 

 

2014.10.07 08:38:39   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet