Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Ravasz csalók csapolják az ATM-eket

Egy újonnan felfedezett rosszindulatú szoftverrel fosztanak ki apránként ATM-eket világszerte, európai automaták is érintettek. Több millió dollárt emelhettek el a bűnözők úgy, hogy semmilyen bankkártya sem szükséges a visszaélésekhez. Az informatikai biztonsági cégek azt tanácsolják a bankoknak, hogy ellenőrizzék az ATM-hálózatukat, írta a Portfolio.

Az egyik nagy informatikai biztonsági cég, az orosz Kaspersky Lab kedden figyelmeztette a bankokat arról, hogy csalók fosztogathatják ATM-jeiket. Az elkövetők több millió dollárnyi készpénzt lophattak el világszinten szervezett akcióikkal, melyek során a Tyupkin névre elkeresztelt szoftvert használták.

Eddig Európában, Dél-Amerikában és Ázsiában találtak fertőzött készpénzfelvételi automatákat, egyedül Kelet-Európában 50 ilyenre bukkantak. Az egyik nagy ATM-gyártó készülékeit törték fel, de azt hivatalosan nem lehet tudni, melyik cégét. A Kaspersky Lab közlése szerint jelenleg az Interpol nyomoz az ügyben, ezért nem nevezhetik meg a gépeket szállító vállalatot.
 


Ahelyett, hogy távolról próbálnának meg rést keresni az ATM-ek szoftveres védelmén, első alkalommal fizikailag törik fel a gépeket, telepítik a szoftvert és újraindítják az ATM-et, ezután már a háttérben mindig fut a rosszindulatú szoftver, parancsokat csak vasárnap és hétfő éjjel fogad a program.

forrás: index.hu http://index.hu/gazdasag/2014/10/08/ravasz_csalok_fosztogatjak_az_atm-eket/

2014.10.08 15:15:40   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet