Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A Dropbox fekete napja – Vajon mi állhat a tárhelyek biztonsági „meglékelése” mögött?

Most már egyértelműen kijelenthetjük, hogy 2014 nem a felhőalapú tárhelyek éve. Az Apple egyszerűen támadható iCloud tárhelye után ma a Dropbox került a középpontba, amikor is számos felhasználót sikeresen megfosztottak néhány fájltól, kedd reggelre pedig hétmillió felhasználó jelszavát lopták el.

Ma reggelre hétmillió Dropbox-felhasználónév és -jelszó szivárgott ki. Épp emiatt javasolják az azonnali jelszócserét – írta meg az Androbit.


A nap, amikor a Dropbox nekiállt magától törölgetni

A történet ott kezdődik, hogy régebbi kiadású kliensalkalmazások nem teljesen kompatibilisek a Dropbox tárhely Selective Sync szolgáltatásával, amivel korlátozhatjuk, mely fájlok kerüljenek a Dropbox mappánkból a felhőbe. Ez akkor nagyon hasznos, ha a szinkronizált mappánkban például egy több GB-os fájlt szeretnénk tárolni, de csak és kizárólag helyben, a számítógépünkön.

Ezek a korábbi kliensalkalmazások viszont nem igazán tudtak mit kezdeni – a Selective Sync használata mellett – azzal a helyzettel, ha az operációs rendszer összeomlik, vagy ha a számítógépet azonnali megszakítással indítják újra, ezért bizonyos fájlokat egyszerűen letörölt.

A Dropbox elismerte a hibát és javította is azt, hogy a jövőben ne forduljanak elő ilyen kellemetlenségek. A törölt fájlokat a biztonsági mentésekből visszaállították, az érintettek pedig egyéves Dropbox Pro-előfizetést kaptak kárpótlásul.


A szerző véleménye

Ez az eset nagyon tanulságos a felhőalapú technológiák megbízhatóságával kapcsolatban. Bár tény, hogy adataink tárolása nagyobb védelmet élvez egy olyan szolgáltatónál, ahol számos kópiában őrzik a világ több pontján, nem bízhatunk meg bennük vakon sem tárolási megoldás, sem biztonság szempontjából.

Azon adatainkat, amelyeknek fennmaradása kulcsfontosságú (családi fotók, saját alkotások stb.), minél több másolatban tároljuk különböző online és offline tárhelyeken, köztük hordozható merevlemezen és a saját számítógépünkön is.

A privát adatainkat (banki adatok, meztelen fotók stb.) viszont még csak véletlenül se tároljuk olyan eszközön, ami internetre is csatlakozik. Ezeket leginkább titkosított külső tárolón (pendrive, USB merevlemez stb.) érdemes tárolni, minimum két példányban, fontosságtól függően.

További hasonló híreket olvashat az Androbit oldalán.

 

 

forrás: mno.hu

 

 

 

2014.10.15 09:09:19   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet