Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A vagyonvédelmi rezsióradíj bevezetéséről

MI TETTE SZÜKSÉGESSÉ A VAGYONVÉDELMI REZSIÓRADÍJ BEVEZETÉSÉT?

– A legutóbbi időkig még az állami megrendeléseket is meg lehetett nyerni olyan vállalási díjjal, amelyből a vagyonőr részére minimálbér és annak közterhe sem volt kifizethető.

– A vagyonvédelem az építőipar és talán a mezőgazdaság után a második-harmadik leg-fertőzöttebb a feketefoglalkoztatás terén. Ugyanakkor veszélyes, sokrétű ismereteket követelő munka, amelyhez nélkülözhetetlen a folyamatos át és továbbképzés, a dolgo-zók folyamatosan ellenőrizhető megbízhatósága. Ezekhez viszont elengedhetetlen a tisztességes munkáért tisztességes bér elvének maradéktalan érvényesítése.

– Az iparág kifehérítése, a dolgozók folyamatos továbbképzése, speciális szakterültekre való kiképzése javítja a vagyonvédelem hatékonyságét, azaz komoly visszatartó erővel bír a vagyon elleni bűncselekmények elkövetőire, ami megtakarítást jelent a megbízók ré-szére, továbbá a vagyonvédelmi cégek biztosítói számára is.


MI MÓDON KAPCSOLÓDIK A KAMARA A KÉPZÉSHEZ?

– A kamara rendelkezik azzal a szakértői gárdával és oktatói hálózattal, mely képes en-nek a képzésnek a megszervezésére és lebonyolítására. Mindazonáltal:

  • A képzés tematikáját nem a kamara állította össze;
  • A kamara – mint köztestület – kijelölt végrehajtója egy törvényben előírt kötele-zettségnek;
  • Az intézkedés része annak a folyamatnak, amelybe a rezsióradíj is illeszkedik és ami a szakma tisztulását szolgálja.
  • Korábban számos, egymástól eltérő adat látott napvilágot (szakszervezetek, munkaügyi központok, kamara, BM) arról, hogy körülbelül hányan dolgozhaznak a vagyonvédelemben. A vizsga ebben a kérdésben is tiszta helyzetet teremtett.


MILYEN SZEMÉLYES ÉRDEKE FŰZÖDIK A VAGYONŐRNEK A KÉPZÉSHEZ?

– Hazánkban az alkotmányos rend új alapokra helyeződött. Az elmúlt évek során szá-mos jogszabályi változás következett be, egyebek között olyanok is, melyek a vagyon-őröket közvetlenül érintik. Az Országgyűlés az új Alaptörvény mellett új BTK-t, új PTK-t fogadott el és módosította a vagyonvédelmi törvényt is. Mindezeken túlme-nően a 2012. évi CXX. törvény és a 68/2012 (XII.14.) BM rendelet új kötelezettségeket írt elő a vagyonőrök részére, akiknek meg kellett ismerkedniük új munkafeltételeikkel.

– A vagyonőr jogot alkalmaz, ezért lépést kell tartania a jogszabályi környezet válto-zásaival, hiszen a feladata mások jogainak védelme és a jogszabályok betartatása.

– A vagyonőrnek tudnia kell, milyen helyzetekben milyen jogszabályt kell alkalmaz-nia, meddig terjednek lehetőségei. A szakszerűtlen intézkedésnek súlyos követ-kezményei lehetnek a vagyonőrre nézve is!


MIKÉNT JÁRUL HOZZÁ A VAGYONŐRÖK KÖTELEZŐ KÉPZÉSE A SZAKMA SZÍNVONALÁ-NAK JAVULÁSÁHOZ?

– Mivel a megbízók számára drágábbak lesznek a vagyonőrök, nőni fognak a velük szem-ben támasztott elvárások is. Ebből pedig egyenesen következik az, hogy mindinkább el-várják majd az őrzött-védett-kísért személy, termék, objektum, szolgáltatás profiljához igazodó speciális védelmi képességeket és szaktudást a vagyonőröktől.

– Ehhez speciális továbbképzésekre van szükség, azaz kötelező tanfolyamok a jövőben is lesznek, csak nem törvényben előírtak, hanem olyanok, amelyek elvégzését a munka-adók a foglalkoztatás folytatásának feltételeként határozzák majd meg. A holtig tartó tanulás a vagyonvédelemben is immár napi realitás.

  

Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara
 

2014.07.15 12:42:44   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet