Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kockázatosak lehetnek a kínai okostelefonok

Nemcsak a minőség miatt kell vigyázni a kínai okostelefonokkal, ugyanis azok biztonsági kockázatokat is felvetnek.

Ki ne szeretne hozzájutni egy nagy tudású okostelefonhoz a bolti ár töredékéért? Ezt kínálják a kínai gyártók készülékei, melyek fejlett tudásukhoz képest harmadannyiba kerülnek, mint a Samsung vagy a Sony népszerű modelljei. Azonban az olcsóságnak ára van. Egyre többször igazolódik be, hogy a nem megbízható forrásból származó – különösen a kínai belpiacra gyártott – készülékek esetenként túlságosan szószátyártak. Erre mutatott példát a múlt hónapban Kovács Zsombor, a Deloitte szakembere az Ethical Hacking konferencián. Most pedig a G Data kutatói világítottak rá a biztonsági kockázatokra.

A német biztonsági cég szakemberei ezúttal a Star N9500 típusú készüléket vették górcső alá. Ez az okostelefon majdnem úgy néz ki, mint egy Samsung Galaxy S4, de körülbelül 100 ezer forinttal olcsóbb. 12 megapixeles kamerával, négymagos processzorral rendelkezik, és egyszerre két SIM kártyát tud befogadni.

A G Data szerint azonban van egy bökkenő: az N9500 gyártója egy kémprogramot telepített a készülékre, így a mobiltelefon minden vásárlásról adatokat küld egy kínai szerverre. A modellt Németországban és Franciaországban értékesítették a legnagyobb számban, de kapható az Amazonon és a hazai "piacon" is.

"A kémprogram segítségével a kínai cég elvileg lehallgathatja és rögzítheti a beszélgetéseket, felderítheti a készülék helyzetét, nyomon követheti a vásárlásokat, ellophatja a hitelkártyaszámokat, valamint a banki visszaigazoló SMS-üzeneteket is" - olvasható a biztonsági cég közleményében. A kártékony alkalmazást a G Data víruslaboratóriumának szakértője, Christian Geschkat fedezte fel, aki egy speciális készülék segítségével analizálta a mobiltelefon által kibocsátott jeleket.

 

 

forrás: biztonsagportal.hu

 

 

2014.06.18 08:26:43   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet