Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A hazai PC-k csaknem negyede még Windows XP-t futtat

 

Az egyre jelentősebb biztonsági kockázatok ellenére Magyarországon a PC-k majdnem negyede még mindig Windows XP-t futtat. A Microsoft leköszönt operációs rendszeréhez áprilisban szűnt meg a támogatás, globális viszonylatban pedig februárban kezdett meredeken esni a felhasználói szám.

A hivatalos támogatás áprilisi megszűnése ellenére hazánkban még mindig sokan használnak Windows XP operációs rendszert, ezzel jelentős biztonsági kockázatnak téve ki számítógépüket. A Rankings.hu adatai szerint a Windows XP-t használók száma bár folyamatosan csökken, 2014 júniusában a magyarországi internetezők 23,12 százaléka még mindig az elavult rendszert futtatja. A felhasználók a fokozott kockázat ellenére változatlan ütemben váltják le a szoftvert, három hónappal ezelőtt ugyanis még a vizsgált számítógépek 27,47 százalékán volt megtalálható, egy évvel ezelőtt pedig csaknem 36,58 százalékon. A csökkenés ütemére tehát szemmel láthatóan nem volt nagy hatással a támogatás felfüggesztése.

Világviszonylatban a Windows XP-t májusban nagyjából a felhasználók 25,27 százaléka használta, és februárban kezdtek látványosan elpártolni a rendszertől, miután a nagyjából két és fél hónapja 29 százalék körül stagnáló bázis, még a rettegett április 8-i dátum előtt meredeken csökkenni kezdett - hazai viszonylatban nem mondható el ugyanez.


Az XP-t leginkább Windows 7-re cserélik

Az újabb Windows 7 ezzel szemben itthon továbbra is növekszik, jelenleg 51,85 százaléknál jár. A Microsoft új "sereghajtó" rendszerének az elmúlt három hónapban a tempót is sikerült jócskán megnövelnie, hiszen ezalatt az idő alatt jóval többet gyarapodott, mint a tavaly júniustól idén márciusig tartó időszakban, amikor 47,33 százalékról alig 48,56-ra sikerült felkúsznia. Lendülete ugyanakkor még mindig jóval kisebb mint annak idején a Windows XP-jé volt, amely legendás 90 százalék fölötti részesedést tudott elérni.

A júniusi 51,85 százalékos értékkel ugyanakkor sikeresen megelőztük a Netmarketshare.com által májusban mért világszintű 50,06 százalékos felhasználói bázist - bár az előny vélhetően nem tart majd sokáig, miután a Windows 7 terjedése az XP februári bezuhanásával párhuzamosan meredeken nőni kezdett - akkor alig 47,31 százalékon állt - jóval gyorsabban mint az hazánkban tapasztalható.


A Windows 8.1 és a többi rendszer még mindig alig látható

A Windows 8.1 és a Windows 8 jelenleg összesen a magyarországi telepített bázis 7,04 százalékáért felel, ami érzékelhető növekedést jelent, márciusban ugyanis 5.63 százaléknál tartott, egy évvel ezelőtt pedig alig 2,87-nál. Globálisan a rendszer valamivel jobban teljesít: a Windows 8 lassan de biztosan csökken, míg a 8.1 február óta 4,3-ról 6,35 százalékra nőtt.

A valószínűleg már csak a teljes számítógép leváltásával cserélődő Windows Vista 1,53 százaléknál jár, ami lassan csökken: három hónapja 1,67, egy évvel ezelőtt pedig 2,31 százalékon mozgott. Ezzel erősen a szinte láthatatlan Linux és Mac OS X rendszerek jelenleg 1,20 és 1,34 százalékon álló részesedéséhez közelít. Utóbbi kettő értéke is szinte stabil, csigalassúsággal növekszik. Az OS X adoptációja három hónappal ezelőtt 1,30, a Linuxé pedig 1,19 százalékon állt, és a tavaly ilyenkor mért 1,30 és 1,08 százalékos adatok alapján éves távlatban sem történt gyökeres változás.

 

 

forrás: hwsw.hu

 

 

2014.06.18 08:28:27   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet