Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Pénzt kérnek a crackerek a lopott adatokért

Az áldozatnak nem áll szándékában engedni a zsarolásnak, ám a bűnözők azzal fenyegetőznek, hogy ebben az esetben publikálják a személyes adatokat.

Tegnap került nyilvánosságra, hogy egy magát „Rex Mundinak” nevező kiberbűnöző csoport tagjai feltörték a világ legnagyobb pizzakiszállító vállalkozása, a Dominos’s Pizza rendszerét, pontosabban a rendszernek azokat a szervereit, amelyeken a francia és a belga ügyfelek adatait tárolták. A hírek szerint közel 600 ezer ember személyes adatait szerezték meg, és 30 ezer eurót (körülbelül 9 millió forintot) követelnek azért, hogy a cégnek elárulják, hogy milyen sebezhetőséget használtak ki, illetve, hogy az adatokat megsemmisítsék. (A behatolók a következő adatokhoz jutottak hozzá: teljes név, lakcím, telefonszám, e-mail cím, jelszó, a rendelési információk, illetve a kedvenc pizzák listája.)

A Domino kommunikációs igazgatója megerősítette a támadás tényét, de hangsúlyozta, hogy „csak” belga és francia ügyfelek érintettek, és az ő esetükben sem kerültek a tolvajokhoz pénzügyi információk (ennek egyik oka, hogy nem túl modern a rendszerük, így hitelkártyával nem is lehet rendelni). Közölte azt is, hogy a hasonló akcióikról már ismert bűnözők közvetlenül, illetve közösségi oldalakon is követelték a vállalattól a „váltságdíjat”, ám a cégnek nem áll szándékában fizetni. Hangsúlyozta, hogy az érintett felhasználókat már értesítették (június 10-én a betörők erre négy napot adtak a vállalkozásnak), és kitért arra is, hogy az összes többi országban biztonságos használni az internetes oldalakat.

A crakerek közölték, hogy ha nem kapják meg a pénzt, a megszerzett adatokat még ma délután nyilvánosságra hozzák.

 

 

forrás: itcafe.hu

 

 

2014.06.18 08:54:20   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet