Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

3 sunyi módszer, hogy megfigyeljenek a lakásodban – nem az ablakon keresztül

Az internetnek köszönhetően már nem vagy biztonságban.
Közhely, de az internet világa egészen újfajta fenyegetettséget jelent mindenkire nézve.

A világháló széleskörű terjedésével ugyanis a személyes mindennapok akár pillanatok alatt nyilvánosság elé kerülhetnek, köszönhetően a háztartások többségében fellelhető, internetre csatlakoztatható eszközöknek. Ismerkedj meg velük!


Webkamerás veszélyek

A webkamera komoly fenyegetést jelent a privát szférára nézve, ugyanis vannak olyan programok, sőt, olyan weboldalak is, amelyek a másodperc töredéke alatt titokban bekapcsolják a webkamerádat, és élő egyenes adásban közvetítik, hogy éppen mit csinálsz.

Nem feltétlenül kell itt 18+-os példákra gondolni, ugyanis 2011-ben az Adobe Flash programozásában történt egy kis hiba, aminek köszönhetően a program bármilyen weboldalra látogatva bekapcsolta a kamerát. Persze ezt gyorsan orvosolták, de tény, hogy egy teljesen veszélytelennek tűnő dolog is okozhat galibát.

Pontosan ezért azt javasoljuk, hogy a webkamerát takard le, amikor nincs rá éppen szükséged, így elkerülheted a kellemetlen szituációkat. Illetve, ha azt látod, hogy az a bizonyos fény a kamera mellett világít, ellenőrizd, hogy mi a helyzet a webkamera beállításánál.


Te nézed a tévét, vagy ő téged?

Tavaly nyáron robbant ki a botrány az egyik nagy márka okostelevíziója kapcsán, mely igazolja, hogy ilyen formában is megfigyelhetnek, és ellophatják az adataidat. A szóban forgó angol úr arra lett figyelmes, hogy a televízióján létezik egy úgynevezett személyre szabott reklámok funkció, mely a felhasználó internetezési szokásai alapján adja be a reklámokat.

De hiába találta meg és tiltotta le az efféle hirdetéseket, a készülék továbbra is adatokat küldött a központ számára. Később a férfi azt is felfedezte, hogy a tévére kötött külső merevlemez tartalma is kódolatlanul hozzáférhető, amit azonnal jelzett a gyártónak, aki erre a kereskedőt hibáztatta, mondván, hogy jeleznie kellett volna a vevő felé ezt a funkciót.

Habár ez egy okostelevíziónál okozott problémát, állítólag minden wifis tévé veszélyes lehet az adataidra nézve, mert bármilyen külső eszközt - például pendrive-ot is - csatlakoztatsz hozzá, leolvassa az azon található információkat, és továbbítja egy harmadik vagy rosszabb esetben sokadik fél számára.


Csak óvatosan a videojátékokkal!

Az élmény fokozása érdekében a videojátékok egyre több funkcióval egészülnek ki: az új játékokhoz már kamera is társul, ami játék közben fotókat és videókat készít, adott esetben rólad.

Ami nagyon klassznak tűnhet első hallásra, de állítólag ezek elsődleges funkciója a játékosok megfigyelése lenne. Edward Snowden, egy amerikai informatikus szivárogtatta ki az információkat, miszerint a virtuális játékok megfigyelésében az Egyesült Államok ügynökségei – azaz az NSA, a CIA, az FBI és a Pentagon Különleges Műveleti Parancsnoksága –, illetve a brit GCHQ is részt vett, nehogy a bűnszervezetek ezt a csatornát használják kommunikációra vagy tervek szövögetésére. Ám ez egyúttal azt jelenti, hogy az átlagembert is megfigyelik játék közben.

A legnagyobb játékgyártó, az X-Box cáfolta ugyan a fentieket, az összeesküvés-elméletek hívei szerint ez csak parasztvakítás, hogy a jövőben is még több adatot tudjanak az amerikai kormány felé továbbítani.

 

 

forrás: femina.hu

 

 

 

2014.05.05 09:05:25   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet