Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Fontos változások a fémtörvényben

A fémlopások visszaszorítása érdekében március 1-jétől egyes „érzékeny” fémhulladékok kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes vizsgálatával és engedélyével értékesíthetők, valamint magánszemélyek maximum három köbméter fémhulladékot tárolhatnak az ingatlanukon.

2014. március 1-jével megváltoznak a fémtörvény azon rendelkezései, amelyek a fémkereskedőnek nem minősülő személyek által történő leadásokra/értékesítésekre határoznak meg szabályokat. Ekkortól egyes anyagok (az úgynevezett érzékeny FAJ kódos anyagok) például vasúti sín, ipari kábel, csatornafedél, stb. csak akkor lesznek értékesíthetők, ha azt előzőleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, mint fémkereskedelmi hatósághoz bejelentették és azt a NAV visszaigazolta.

A bejelentés alól csak a gyártóknál (például: autógyár, kábelgyártó cég, stb.) keletkezett gyártási hulladék anyagok kivételek.

A jogszabályváltozás célja a természetes személyeket is érintő szigorítással a lopások megakadályozása illetve azok eredményes felderítése. Ennek érdekében a NAV az előzetes bejelentésben feltüntetett fémhulladék származását minden esetben vizsgálni fogja, akár egy helyszíni ellenőrzéssel.

Előzetes bejelentés elmulasztása pénzbírság kiszabásával járhat. Amennyiben a fémkereskedő a fémkereskedelmi hatóság visszaigazolása nélkül vesz át olyan árut, amelyre a jogszabályi szigorítás vonatkozik, úgy a fémkereskedelmi engedélye akár vissza is vonható, illetve a fémkereskedő is és az is bírsággal sújtható, aki a szóban forgó fémet leadta.
Az előzetes bejelentést alapesetben a fémet leadni szándékozó a lakóhelye vagy székhelye szerint illetékes fémkereskedelmi hatósághoz köteles megküldeni.

Az olyan közszolgáltatást nyújtó gazdálkodó szervezetek, mint például a MÁV, ELMŰ, BKK az említett fémanyagok értékesítése során kötelesek megállapodást kötni a fémkereskedővel és az egyes értékesítések alkalmával külön igazolást is ki kell állítaniuk a fémkereskedő részére.

Lényeges változás még, hogy természetes személy maximum 3 m3 térfogatú, az adott ingatlanhoz kötődően keletkezett fémhulladékot tárolhat.

2014.03.01 10:29:48   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet