Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Jó üzlet lehet a KKV-k informatikájának a korszerűsítése

Újabb részleteket mutattak be ma abból a Magyar Telekom megbízásából februárban végzett kutatásból, amely a hazai kkv szektor informatikai felkészültségét mérte fel. Mint azt korábban megírtuk, a magyarországi kisvállalati kör kevés és elavult hardvereken és szoftveren dolgozik, de egyaránt kész az eszközcserére és az IT-költésekkel kapcsolatos filozófiaváltásra is. Ez utóbbi ráadásul azért is fontos eredmény, mert a kutatás szerint a kkv-k több mint a fele egyáltalán nem tartja stratégiai területnek az IT-t, ami meg is látszik az IT-használaton.


Pendrive-on tárolt céges adatok

A vállalkozások közel a felénél a bizalmas céges adatokat még mindig pendrive-okon és CD-ken tárolják. Kétharmaduknál az ügyféllel való kapcsolattartás az e-mailben merül ki, ráadásul ezek 65 százaléka nem saját levelezőt, hanem zömében ingyenes megoldást (freemail, gmail stb.) vagy az internetszolgáltatója rendszerét használja.

Az informatikai értelemben vett mobilitás sem terjedt el a hazai kkv körében. Háromnegyedük például irodán kívül egyáltalán nem fér hozzá az üzleti levelezéséhez. A mobilitás gátja az is, hogy a vállalkozások harmadánál van laptopjuk a szellemi foglalkoztatottaknak. Még ennél is kevesebbnél, a válaszadók negyedénél van ugyanennek a körnek okostelefonja, mobilinternete pedig csupán az ötödének.

A felmérésből még az is kiderül, hogy a tipikus hazai kisvállalkozások cégszinten és évente legfeljebb nettó 340 ezer forintot fordítottak az utóbbi időben informatikára, ami többnyire kimerült egy ad hoc PC-cserében vagy okostelefon-vásárlásban.

A változások iránti igény megjelenésében kellő üzletet lát a Magyar Telekom. A kkv-knak IT-szolgáltatásokat nyújtó üzletág vezetője, Lakatos Péter vezérigazgató-helyettes a mai tájékoztatón elmondta, hogy az üzleti modellt a távközlésből vették. A zömében forráshiányos vállalkozások nem tudnak és nem is akarnak beruházás-igényes lépésekre költeni, kiszámítható és rugalmas megoldásokat keresnek.


A kkv-k birtokolni akarják az eszközöket

A Telekomnál ennek ismeretében dolgozták ki az ennek a vállalati körnek szóló ajánlatokat. Miközben maguk a megrendelt eszközök – PC-k, laptopok, táblagépek, a felhőalapú Office 365 irodai programcsomag stb. – könyveléstechnikai szempontból egyszeri beruházásként számolhatók el, nem terhelik a vállalkozás készpénzállományát, az ellenértéket ugyanis havi részletekben törleszthetik a cégek. Azért ezt a megoldást választották, mert a kkv-k nem szeretik a bérleti és a lízing konstrukciókat, ugyanis fontos a számukra, hogy az informatikai eszközöket kezdettől birtokolják.

A szolgáltató a díj fejében vállalja az eszközök üzembeállítását, az adatok átmentését is a régi gépekről az újakra. A Telekomnál felkészültek arra, hogy ezeknek a megoldásoknak a finanszírozása a cég számára együttvéve akár több milliárd forintos tételt is jelent.

A Bitport kérdésére Lakatos Péter elmondta, hogy többféle módot is választ a távközlési cég az érintett vállalkozások megkeresésére, a 25 fő feletti foglalkoztatottal rendelkezőket proaktívan és közvetlenül keresik meg. A mikro- és kisvállalkozásokat pedig az ügyfélszolgálaton keresztül érik el: amikor oda egyéb ügyek miatt bejelentkeznek, a call centeres munkatárs tájékoztatja őket az IT-ajánlatokról is.

Arra a kérdésünkre, hogy tervez-e változtatást a Telekom az Office 365 szolgáltatáshoz kapcsolódó "kvázi" hűségidős gyakorlatban, vagyis abban, hogy bár az ügyfél ugyan fizetheti a díjat, de minimum egy évre kell szerződnie, a vezérigazgatóhelyettes így válaszolt: "hamarosan megjelenünk olyan ajánlattal, aminél az előfizetőnek adunk egy havi próbaidőt, de dolgozunk azon is, hogy az Office 365 csomag szétbontható legyen igény szerinti részszolgáltatásokra."

 

Forrás: bitport.hu

 

 

 

2014.03.04 08:32:20   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet