Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Jönnek az igazi robotzsaruk – Knightscope K5

A Szilícium-völgy startup-cégei a biztonságtechnikai piacot is ostromolják, a Knightscope pedig már teljesen autonóm adatrögzítő robotokat fejleszt a bűnözési statisztikák akár 50%-os javítása céljából. A security-s cégek emberi erőforrásait kiváltó robotok létjogosultságát legfőképpen a költséghatékonyságuk és megbízhatóságuk indokolja, hiszen még a sokszor monoton és eseménytelen éjszakai műszakok alatt is sokkal pontosabb és széleskörőbb munkát végeznének, mint a hús-vér biztonsági őrök.

A hasonlóság R2-D2-val eléggé szembeötlő, ám funkionalitásban messze túlmutat filmbéli partnerén: szenzorok egész hálózata van integrálva a robotba, 360 fokban látó HD-videokamera monitorozza folyamatosan a környezetet és kifinomult mikrofonok rögzítik a hangokat.

A jövő biztonsági őrei hőkamerás és infavörös képekkel azonosítanak minden gyanús mozgást a sötétben is, radarberendezéssel és lézeres letapogatókkal 3D-s térképet alkotnak a megfigyelt területről, ultrahangos technikával bemérik egy objektum sebességét és távolságát, elemzik a levegő minőségét is, sőt még optikai karakterfelismerésre is képesek rendszámleolvasás céljából.

Ha majd sikerül tökéletesíteni a technológiát, az arcfelismerést is rövid időn belül beépítik, hiszen körözött személyeket is sokkal egyszerűbb lesz így beazonosítani. Az összegyűjtött információkat a gép azonnal továbbítja a rendfenntartók számára hozzáférhető adatközpontba, így ők még azelőtt intézkedhetnének, hogy beérkezne az első állampolgári bejelentés, mindezekből pedig egy hasznos historikus adatbázist tudnak felépíteni a bűnözés célzott visszaszorítására a problémás gócpontok azonosítására.

Az első két modell a Knightscope K5 és K10 lesz, az előbbit inkább beltéri egységnek szánják (áruházakba vagy iskolákba), míg a K10-es nyílt terepen, reptereken, kikötőkben és az utakon tehet majd jó szolgálatot, mindenesetre a prototípusokat már bemutatták a sunnyvale-i Plug and Play-kiállításon, az első bétatesztek pedig év végén indulnak.

Azt már most is biztosra veszik a készítők, hogy a legnehezebb feladatuk a társadalmi ellenállás kezelése lesz az új technológiával szemben, hiszen sokan a privátszféra sérülését és egy újabb Nagy Testvér-próbálkozást látnak a robotokban, még szerencse, hogy nem fogják felfegyverezni őket, mert az még a sci-fikben is rosszul szokott elsülni.

 

forrás: pto.hu

 

 

 

2014.03.11 14:50:42   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet