Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Folytatja a bújócskát az EU két bankparadicsoma

Az Európai Tanács jövő heti ülése elé kerül a kamatjövedelmekkel kapcsolatos automatikus információcseréről szóló irányelv, miután az évek óta időhúzásra játszó Ausztria és Luxemburg kedden pénzügyminiszteri szinten újra elhalasztotta a döntést.

Szó szerint az utolsó töltényig harcol Ausztria és Luxemburg annak az irányelvnek a korai elfogadása ellen, amelynek értelmében az Európai Unió tagállamai állampolgáraik és más jogi személyek egy másik ország bankjaiban keletkező kamatjövedelmeivel kapcsolatban automatikus adatcserét vezetnének be.

Bár a komoly pénzügyi szektorral rendelkező két uniós tagállam már korábban lemondott arról az eleve csak átmenetileg biztosított kiváltságáról, hogy a teljes körű információcsere helyett forrásadót von le külföldiek banki megtakarításokból származó kamatjövedelmei után, a mai napig azzal takaróznak, hogy az átállásra csak akkor kerülhet sor, ha az EU hasonló tartalmú megállapodásokat hoz a tető alá négy másik, tőkebefektetések számára kedvező kondíciókat kínáló mini-állammal (Monaco, Andorra, Liechtenstein és San Marino) és Svájccal.

Az Európai Tanács korábban már több ízben is felszólította a két országot, hogy álljon el a 2008 óta asztalon lévő irányelv-javaslat blokkolásától. A legutóbbi, decemberben megszabott határidő március végéig szól a megállapodás nyélbe ütésére. Luxemburg és Ausztria pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben jelezték, hogy készek a március végi határidőre jóváhagyni az alkut (a Tanácsban adóügyekben egyhangú döntés érvényes), de magasabb szintre, a jövő héten összeülő Európai Tanácsra bíznák az erről szóló politikai döntést. A luxemburgi pénzügyér külön meg is jegyezte, hogy országa számára olyan horderejű döntésről van szó, amit csak az ország miniszterelnöke hozhat meg.

Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóügyekért felelős tagja a keddi vita előtt levélben számolt be az öt országgal folytatott eddigi tárgyalások eredményeiről, és azt állította, hogy a partnerek egytől-egyig készek az uniós jogszabállyal összhangban álló rendelkezéseket aláírni. Addig azonban bölcsebbnek tartják kivárni, amíg az OECD-ben el nem fogadják a kamatjövedelmek átlátható adózását szavatoló új, globális szabványokat. A luxemburgiak és az osztrákok most részben éppen azzal az érvvel húznák tovább az időt, hogy az uniós szabályok elfogadásával érdemes lenne megvárni, hogy lezáruljon a munka az OECD-ben. Semeta ezzel szemben úgy véli, hogy az EU nem késlekedhet tovább, és a globális sztenderdek fényében még mindig utólag ki lehet igazítani az EU-szabályokat, ha erre egyáltalán szükség van.

A görög elnökség végül azzal zárta le a nyilvános vitát, hogy a téma jövő csütörtök-pénteken ismét felkerül az állam- és kormányfők elé, hogy aztán majd a következő (áprilisi) pénzügyminiszteri tanácsülésen további vita nélkül elfogadják a közös álláspontot.

A megtakarítási adót (kamatadót) még 2005-ben fogadták el a tagállamok, 2008-ban azonban egy új javaslat látott napvilágot a jogszabályon meglévő kiskapuk bezárására és - egy menetközben történt módosítással - az adó hatálya alá tartozó kör és tevékenységek kiterjesztésére, továbbá az automatikus információcserére történő teljes átállással. Az adómegkerülés- és adócsalás elleni erélyesebb fellépés (és a költségvetési bevételek növelésének szándéka) az elmúlt két évben nagy lökést adott a folyamatnak Európa és világszerte.

BI
 

2014.03.11 16:13:20   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet