Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Középpontban a közbiztonság: javult vagy romlott a helyzet?

A bűncselekmények számának növekedéséről számoltak be az Összefogás Szegedért Egyesület fórumának vendégei, a friss statisztika szerint ellenben négy év alatt hetvenezres csökkenés tapasztalható.
 



Fotó: Gémes Sándor


A kormányváltás óta ígérnek teljesen komplett és kidolgozott életpályamodellt, de ez a mai napig várat magára – erről is szó volt a Kerek az asztal elnevezésű fórumon, ahol ezúttal Ménesi Imre MSZP-s önkormányzati képviselő Kónya Zsolttal és Hegyeshalmi Tiborral beszélgetett a közbiztonságról, illetve a rendőrök és a büntetés-végrehajtásban dolgozók mindennapjairól. A vendégek egyike több mint két évtizeden keresztül volt rendőr, míg másikuk tizenöt évet a büntetés-végrehajtásban dolgozott, illetve MSZP-s képviselőjelöltként is indult a 2010-es önkormányzati választáson Újszegeden.

Elhangzott, amikor aláírták a szerződésüket, akkor abban az szerepelt, hogy 24 év után nyugdíjba vonulhatnak, de az Orbán-kormány ezt megszüntette. Folyamatos bérfeszültségekről is beszámoltak, a fiatal rendőrök jó részének bruttó bére 130 ezer forint körül mozog. Kónya Zsolt közölte, hat éve nem nyúltak a hivatásos állomány béréhez, a közalkalmazotti állományét pedig tizennégy nem változtatták. Úgy fogalmazott, megérti, hogy át kellett dolgozni a rendszert, de az új feltételeknek azokra kellene vonatkozniuk, akik most csatlakoznak a testülethez. A hivatásos állományt sokat elhagyták, közölte, csak az elmúlt kilenc hónapban 1517 fő, ebből 708 hivatásos. Országosan közel 36 ezer 500-an dolgoznak jelenleg a rendőrség hivatalos állományában, ami elég is lenne, de nagyon túlterheltek a kollégák, míg az utcákon alig van gyalogos rendőr.

A büntetés-végrehajtás területén dolgozóknak négy éve ígértek életpályamodellt, de a kormány nem dolgozta ki azt – erről már Hegyeshalmi Tibor szólt a fórumon. Elmondta, jelenleg öt hónapos, de 2013 előtt mindössze háromhetes képzésen vettek részt a fiatal bv-s kollégák, és utána a legkeményebb bűnözők közé is beküldték őket intézkedni, méghozzá – állította – 2008-ban lejárt gázspray-vel. A hazai börtönök túlzsúfoltságáról is szólt, a tízfős zárkákban több mint huszonhatan vannak, összességében mintegy 134 százalékos a börtönök telítettsége. Hegyeshalmi szerint ezek is bizonyítják, hogy milyen nagy terhelésnek vannak kitéve a büntetés-végrehajtásnál dolgozók, akikre ráadásul egyetlen perces késésért rabosítás is vár.
 



Fotó: Gémes Sándor


A bűnügyi statisztika annak ellenére romlik, hogy a szabálysértési értékhatár 20 ezer forintról 50 ezerre emelkedett, vagyis kevesebb bűneset jelenik meg a statisztikákban. A fórumon elhangzott, 394 ezer ismertté vált bűncselekmény volt 2009-ben hazánkban, míg 2012-ben már 472 ezer. Azon ügyek száma is magas – mintegy 270 ezer –, melyeket nem tudtak eredményesen befejezni, de Kónya hangsúlyozta, ez nem feltétlenül az állomány hibája. Az okok közé sorolható, hogy a tapasztaltak kollégák otthagyták az állományt, a sok fiatal pedig nem tudta felvenni a tempót, több tucat üggyel kellene foglalkozniuk egyszerre.


Német Ferenc: új mentalitású, elkötelezett a rendőri állomány

Valóban fiatalodott a rendőri állomány, az átlagéletkor 26 év alatt van, míg az utcai közrendvédelmi állomány átlagéletkora 23 év. „Nagy kérdés akkor, hogy van-e tudástranszfer, vagyis az idősebbek átadják-e a tapasztalatot vagy az a szándék, hogy egy teljesen új mentalitású, komoly munka iránti elkötelezettségű rendőri állomány jöjjön létre, amelyik tetteiben is szolgál és véd, s nem csupán szlogenjében teszi ezt” – jegyezte meg a fórumon elhangzottakra reagálva a SZEGEDma.hu-nak Német Ferenc. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerint nehéz a „szolgálunk és védünk” jelmondatot hangoztatni, amikor 2006-ban Budapest utcáin lovasrohamot indítanak.

A szakember elmondta, minden egyes átalakítás jár érdeksérelmekkel, de a lakosság azt szeretné, hogy ezen a területen pozitív változás legyen. „A rendőri képzés beintegrálódott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alá, és olyan tárgyak jelentek meg, amelyek korábban nem voltak. Ezenfelül kötelezővé tették a rendszeres továbbképzést” – magyarázta. Szerinte érdemes megnézni a tömegrendezvények kezelését is, amíg 2006-ben az történt, hogy a rendőri állomány könnygázt vetett be és gumilövedéket, addig ma azt látjuk, hogy ugyanilyen rendezvényeket teljesen humánus eszközökkel kezelnek. „Valóban néhány nagy tapasztalattal bíró rendőr kikerült az állományból, és bizonyára ezt a típusú szakmai tudást nem tudták továbbadni. De ezért azt hiszem, hogy nem haragszik a magyar társadalom” – fűzte hozzá.
 



Fotó: Gémes Sándor


Az országban teljesen más a bűnözés struktúrája és összetétele, egy budapesti belső kerületben mást tapasztalunk, mint Újszegeden a kertes házas övezetben vagy épp egy lakótelepen – mutatott rá Német Ferenc. Megemlítette, jelenleg is fut egy áldozatvédelmi program, mely az áldozattá válás megelőzését célozza meg. A „Nem vagyunk egyedül” projekt célja, hogy minél több emberhez eljuttassák a legfontosabb információkat. „Ezek sikeresek is, több száz főnek tartottunk olyan fórumokat, ahol a közönség partnerként jelenik meg. A korábbi liberális rendvédelmi szemléletet, amikor is fellazították a szabályokat, és hagyták, hogy az elkövetők jogai jelentősen bővüljenek, meg kellett szüntetni. Ebben a kérdésben nem lehet lazítani szabályokat” – szögezte le.


Pintér Sándor: Jelentem, Magyarországon rend van!

A Belügyminisztérium január 28-ai évértékelő értekezletén Pintér Sándor miniszter úgy fogalmazott: a közrend és a közbiztonság az ország teljes területén szilárd, ami nemcsak a Belügyminisztérium megállapítása, hanem közvélemény-kutatások is alátámasztják. Az MTI arról írt a belügyminisztert idézve, hogy 2010-ben közbiztonsági deficittel vette át a szervezet irányítását az új kormány, 3500-an hiányoztak az állományból. Azóta több mint 4200 embert vettek fel, és ma 3573-mal több rendőr szolgál, mint a ciklus elején. Szemléletváltás történt, „szolgáltató és nem uralkodó rendőrséget képezünk ki” – jelentette ki.

A bűncselekmények száma 2010-ben 428 ezer volt, 2013-ra ez 358 ezerre csökkent. Kevesebb lett a közterületi bűncselekmény is: 115 ezerről 92 ezerre esett vissza, ami az állandó rendőri jelenlétnek köszönhető. Csökkent továbbá a rablások és a közlekedési bűncselekmények száma is.

A büntetés-végrehajtással kapcsolatban szólt arról Pintér, hogy több a fogvatartott, hogy a parlament elfogadta az új büntetés-végrehajtási törvényt. A törvények ma az áldozatokat védik, és csak ezt követik a bűnelkövetők jogai – hangsúlyozta. Cél, hogy a társadalmat megszabadítsák a bűnözőktől, illetve visszavezessék őket a társadalomba, ehhez be kell vinni a munka társadalmát az intézetekbe.

 

 

szegedma.hu

 

 

 

2014.02.03 09:32:40   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet