Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Nem törődünk adataink védelmével

Adataink védelme leginkább rajtunk múlik, de nem igazán törődünk vele – erről számoltak be szakértők az Országos Rendőr-főkapitányság épületében megrendezett biztonsági konferencián.

Függünk a számítógépünktől, az okos telefonoktól és az azokon tárolt adatoktól, ha néhány órára elszakadunk azoktól, már rossz érzésünk van – kezdte a beszélgetést Kovács László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Informatikai és Elektronikai Hadviselés Tanszék oktatója a Teve utcai rendőrpalotában kedden megtartott hadi- és biztonsági ipari konferencián.

Ugyan informatikai eszközök beszerzésére sokat költenek az emberek, arra már egyáltalán nem figyelnek, hogy leselejtezéskor úgymond fertőtlenítsék, vagyis az adatoktól megtisztítsák számítógépeiket, okos telefonjaikat – hívta fel a figyelmet Petrányi-Széll András,adatbiztonsági szakértő. Hangsúlyozta, mivel több százezer okos telefon vándorol a harmadik világ országaiba tele adatokkal, fontos lenne, hogy az országot ne hagyhassa el úgy számítástechnikai eszköz, hogy adat van rajta. Ennek érdekében fontos lenne, hogy vállalatoknál és állami szervezeteknél a fertőtlenítésről jegyzőkönyv készüljön, illetve, hogy a mobilszolgáltató a mobil leadásakor tanúsítvánnyal vállalja, hogy gondoskodik a személyes adatok törléséről.

Németh Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Internet Hotline munkacsoportjának vezetője a fiatal generáció óvatlanságáról beszélt, amivel kapcsolatban Kovács László megemlítette, az internet veszélyeire korán fel kell hívni már a gyerekek figyelmét..

„Egy iskolában lehetne ujjlenyomatos beléptető rendszer, de ilyet nem támogatunk, hiszen olyan lehetőségek is vannak, amelyek mellett a személyes adatok védelme nem sérül ennyire” – közölte Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Petrányi-Széll András szerint fontos a vírusvédelem. Emellett pedig aról beszélt, hogyan lehet megvédeni a kiskorúakat a káros tartalmaktól és a nem kívánt reklámoktól. Hegedűs Tamás, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnökhelyettese szerint az információ biztonság hiányosságai leginkább emberi tényezőkből fakadnak, például, hogy nagyon sokan lejárt licenc-szel dolgoznak, a rendszergazda pedig tabletről lép be a rendszerbe.

hvg.hu

2014.02.12 06:18:12   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet