Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A homálytól a tűélesig: mit láthat a betörőből a kamera?

A biztonsági kamerás rendszerek itthon is megértek a korszakváltásra: a rendőrségi térfigyelő kamerák „maszatos”, kis felbontású képei helyett már a lakossági pénztárcához igazíthatóan is készek azok a rendszerek, amivel szükség esetén a fogkoronát is ellenőrizni lehet. Akár mobilról is.

A skandináv krimi műfajának legismertebb hackere, Lisbeth Salander a Millenium trilógia egyik jelenetében éppen az autópályán száguld az aktuális titok nyitja felé, amikor megcsörren a Nokia telefonja: üzenete érkezik, hogy a lakásában matat valaki a riasztóberendezéssel. Stieg Larson regényében, ami a 2000-es évek elején játszódik, még csak igazán okos telefon se kell ahhoz, hogy egy kattintás után a mobilon megjelenjen a biztonsági kamera képe, az, hogy az IT terén kissé ügyetlenül mozgó nyomozó-társ szöszmötöl a riasztórendszer kódjával.
 

Fotó: SXC


CCTV vs. IP

Ez a jelenet tíz évvel ezelőtt itthon mindenféle szempontból (kamerarendszer, mobilinternet, sávszélesség stb.) a sci-fi kategóriát súrolónak tűnt, és ha a biztonsági rendszereket építők, telepítők és üzemeltetők fejében volt is efféle ábránd, a rideg valóság inkább az volt, hogy fekete-fehér monitorokat bámultak, miközben háttérzajként beszűrődik egy-két lassú szalagsebességre beállított videomagnó zümmögése. Mégis, mint sok más is az informatikai szektorban, az idő a felhasználónak dolgozott. „Manapság egy standard IP-kamerás rendszerrel szinte bármit meg lehet tenni” – magyarázza Csizmadi István, az IP Kamera Bázis vezetője, aki csak pár éve foglalkozik ezzel a technológiával, de korábban több száz rendszerinstallálást már maga mögött hagyott egy korábbi korszakban. A szakember, ahogyan a legtöbben e területen, a CCTV rendszerek felől érkezett.
 

Fotó: AngelWebcams


A CCTV-t ma is előszeretettel használják térfigyelésre, és bár e rendszerek leginkább matuzsálemi korba lépett pc-khez hasonlíthatók (mivel a legmodernebb CCTV-kamerák is csupán 7-800 képsoros felbontásra képesek, vagyis a hagyományos tévéadásokkal helyezhetők egy súlycsoportba, míg ez az IP kamerák belépő szintje), de ha valaki ül a kontrollmonitorok előtt, akkor ez ma is kiváló technológia. Arra mindenképpen, hogy az operátor abban a pillanatban, ahogy a lopást, rongálást meglátja, jelezhessen a biztonsági őröknek. De ha utólag kell visszanézni a rögzített felvételeket, és abból kell kinyerni minél pontosabb információkat, akkor arra már egyértelműen jobb választás az IP kamera.


Olcsó hús a trafikokban

Noha az IP-kamerák kizárólagossá válása Csizmadi István szerint is már csak évek kérdése, éppen ezért probléma, hogy a megrendelők gyakran a műszaki paraméterek elé helyezik a minél olcsóbb kivitelezést - aminek szinte automatikus következménye a CCTV-s rendszer telepítése. Meg az, hogy az első éles helyzetben kiderül: az így megfizetett biztonságérzet nem elégséges az események kellő mélységű reprodukálásához. Tipikussá vált ez a helyzet a júliusban indult nemzeti dohányboltok esetében, mert az utóbbi hónapok betöréseit rögzítő kamerafelvételek (szinte kivétel nélkül CCTV rendszerek) a gyatra minőségük miatt nem tudják kellően segíteni a rendőrség munkáját.
 

Fotó: MTI / Nagy Lajos


Lényegében ugyanez a probléma adódhat abból, ha egy csarnok tulajdonosa kontrollálni akarja a helységben mozgást. Egyáltalán nem mindegy, hogy elegendő-e annyit látni, hogy a csarnok közepén történt valami, vagy a rendszer arra is képes, hogy a képernyőn megjelenő alakot felismerhető, beazonosítható minőségben ki is lehessen nyomtatni. Előbbire tökéletesen megfelelő egy jó CCTV-s rendszer - utóbbihoz azonban már kevés.

Pedig a két rendszer közti árkülönbség – pláne azt figyelembe véve, hogy milyen értéket kell védenie egy-egy ilyen rendszernek – nem hatalmasi. Egy kisebb bolt igényeinek rendszerint elegendő infrastruktúra (4 kamera, rögzítő, monitor) beszerelése CCTV esetén 100 ezer, IP-ss infrastruktúrában 170-180 ezer forintból oldható meg.


Részletgazdagság a szemcséstől a tűélesig

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az IP-s rendszerek térnyerése már felerészt magánszemélyekhez kötődik, de eközben a nagy logisztikai cégek és raktárak mellett egyre több kkv, boltok, kereskedelmi egységek, is a megrendelők közé lépnek. Sőt, gyakoribbá válnak a társasházi megrendelések is – legutóbb a Bázis azt követően kapott egy nagy megrendelést, hogy egy 200 lakásos társasház zárt teremgarázsából elloptak egy autót. A lakók ezért egy olyan 35 kamerás rendszert rendeltek meg, ami az ötemeletes, több lépcsőházas objektumot kívül-belül alaposan figyeli, és a három rögzítős vezérlőegység folyamatosan winchesterre rögzíti az adatokat. A szereléssel, installálással és a rendszer használatának betanításával együtt is jóval kevesebbe került, mint az ellopott autó értéke.
 

Fotó: Xvision


„Fontos tényező, hogy a kamerákkal mekkora területet akarnak figyelni, figyeltetni, és azt milyen részletességgel, milyen pontossággal kell adott esetben képileg reprodukálni. Telepítettek már kamerarendszert olyan profilú cégeknél is, ahol egyáltalán nem biztonsági célt szolgáltak ki vele. Egy fogtechnikai laboratórium két, földrajzilag egymástól távol lévő telephelye közt a költséghatékonyság növelését, és a jobb időgazdálkodást szolgálja az a megoldás, hogy a gyártási darabot az irodából is ellenőrizni lehet. A kamerának ráadásul 8-10 méteres távolságból kell tudnia a néhány centiméteres tárgyakat leképeznie úgy, hogy azt az másik irodából méret, forma és gyártási minőség szempontjából is véleményezni lehessen. Csizmadi István úgy látja, hogy az árkülönbséget a széles spektrumú paraméterezhetőség fogja legyőzni, és éveken belül az ip-kamerás rendszerek válnak egyeduralkodóvá.

 

 

hvg.hu

 

 

 

2014.01.10 12:40:52   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet