Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Pénztárgépeken keresztül loptak kártyaadatokat

Fokozatosan derül fény az amerikai Target áruházlánc rendkívül súlyos biztonsági incidenséről. A 40 milliós nagyságrendű kártyaadat szivárgását a cég a fizető terminálok fertőzésével hozza összefüggésbe, a azok memóriájához hozzáférve kinyerhető ugyanis a titkosított adat is.

A pénztárgépekre is sikerrel telepítettek rosszindulatú szoftvert a Target amerikai áruházláncot támadók - árulta el a vállalat elnök-vezérigazgatója, Gregg Steinhafel a CNBC-nek. A Target rendszeréből mintegy 40 millió bankkártya és elektronikus fizetőeszköz (ajándékutalvány, stb.) adatait szerezték meg a támadók, emellett pedig további 70 millió vásárló személyi adatait is sikerrel másolták le, köztük olyan információkkal mint név, postai cím, telefonszám és email-cím.

A Target nem az egyetlen áldozat, néhány nappal később a Neiman Marcus is bejelentette, hogy egy kisebb, ám hasonlóan mély támadás áldozatává vált. A Reuters értesülései szerint a Targeten és a Neiman Marcuson túl még számos más kereskedelmi lánc rendszerét is kompromittálták a karácsonyi szezonban, a hírügynökség még legalább három kisebb üzletláncnál történt súlyos biztonsági incidensről tud. A források szerint a támadásoknál hasonló, vagy azonos módszereket és eszközöket használtak, mint a már nyilvánosságra hozott esetekben és a gyanú szerint az elkövetők is azonosak lehetnek.
 


A Target a támadást december 15-én észlelte, akkor néhány óra alatt sikerült a különböző kártékony szoftvereket törölni a rendszerből, az esti órákra biztonságossá vált a céges hálózat - állítja Steinhafel. A cégvezető elmondása szerint az éjszakai órákban a teljes rendszert sikerült lezárni, így a hétfői nyitás után már nem szivárgott több adat. Az incidenst követő napokban a lánc a kivizsgálás elindításával és a bizonyítékok megőrzésével foglakozott, a bejelentéssel pedig a negyedik napon léptek a nyilvánosság elé, miután a telefonos ügyfélszolgálatot felkészítették a várhatóan óriási terhelésre.


Nem tudni, hogyan támadtak

Egyelőre egyik áldozat sem hozta nyilvánosságra, hogy biztonságosnak tartott rendszeréhez hogyan tudtak a támadók hozzáférni. Annyit azonban a Target elismert, hogy a bolti terminálokra a támadók sikerrel telepítettek kártékony kódot, azonban ennek pontos célja és hatása egyelőre ismeretlen. Nem zárható ki, hogy a támadók nem (elsősorban) a cég backendjét vették célba, hanem közvetlenül a fizető terminálokról szivattyúzták ki a kártyaadatokat - ez elméletben lehetséges az eszköz memóriájának megfigyelésre révén. A terminál ugyanis a háttértáron és kártyán titkosítva tárolt adatokat a saját rendszermemóriájában visszafejtve tárolja, így egy olyan szoftver, amely a memóriát teljes egészében olvasni tudja, hozzáférhet ehhez az adathoz. A Visa korábban kétszer is adott ki figyelmeztetést, 2013 áprilisában és augusztusban is tömeges memóriaalapú támadásokra hívta fel a figyelmet a kártyatársaság. A nevük elhallgatását kérő források a Reutersnek elismerték, hogy a Target esetében ilyen módszert is alkalmaztak a támadók, számos más eszköz mellett.

Súlyos problémát jelent, hogy az adatlopás áldozatává váló cégek nem mindig hozzák nyilvánosságra az adatszivárgás tényét. Jelen esetben a Target csupán azután fordult a nyilvánossághoz és adott ki figyelmeztetést, miután Brian Krebs független biztonsági szakértő a blogján leleplezte a súlyos incidenst. A Target és a JC Penney például korábban hosszú ideig hallgatott egy hasonló támadásról, a 2007-es adatlopásról csak 2009-ben kezdtek beszélni. A helyzetet súlyosbítja, hogy az adatszivárgásról a kártyatársaság és a bank is csak közvetve értesül, őket pedig titoktartási szerződés kötelezi az áldozat nevének elhallgatására.

A nyomozásnak lassan megszületnek az első eredményei is, a Reuters rendőrségi forrásai szerint a nyomok Kelet-Európába vezetnek, pontosabbat azonban egyelőre nem tudni.

 

 

hwsw.hu

 

 

 

2014.01.14 17:57:12   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet