Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Nagy tudás lehet a robbantó birtokában

A Lehel utcai bankfióknál történt robbantás kőkemény terrorcselekmény volt – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Hír Televízióban. A Magyar Bankszövetség biztonsági szakértői kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy szoros együttműködésben a rendvédelmi szervekkel, civil biztonsági erők bevonásával a robbantásos bűncselekményt felderítsék. Rogán Antal a Hír TV esti műsorában kijelentette: a a rendőrség a helyzet magaslatán van a budapesti Lehel utcai bankfiókoknál történt robbantás ügyében.

Nagyon profi volt a robbantás módja – mondta Georg Spöttle. A szakértő úgy véli: ezt a robbantás méretéből ki lehet következtetni. Egy ilyen szerkezetet nagyon nehéz elkészíteni, ha csak az internetről tájékozódunk.
 



Nagy Béla / Magyar Nemzet


Az eddigi ismeretek szerint a robbanószerkezet kicsi volt, viszont hatalmas kárt okozott, így az elkészítőjének nagy tudás lehet a birtokában. Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy gondosan választotta ki a detonáció időpontját. Tisztában volt vele, hogy hajnali négy óra táján még elég gyér a forgalom és egy hajléktalant is elküldött a helyszínről – tette hozzá Spöttle.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy ez egy kőkemény terrorcselekmény, mert robbanószert használtak az elkövetéskor. Szerencsére nem sérült meg semmilyen gázvezeték, valamint a bank felett található lakásokban sem okozott kárt a detonáció.

Elképzelhető, hogy a robbantással provokálni akarnak, hogy ezzel is aláássák a kormánnyal, illetve a belügyminiszterrel szembeni bizalmat.

Ez a fajta robbantás nagyon hasonlít arra, amit Ilich Ramírez Sánchez, ismertebb nevén Carlos, illetve Sakál „talált ki”. A venezuelai robbantó a „Kövesd el és tűnj el!” elvet követte – mondta Georg Spöttle.


Még este is helyszíneltek

Még hétfő este is helyszíneltek a rendőrök Budapesten, a XIII. kerületi Lehel utcában, ahol hajnalban egy robbantás következtében több bankfiók portálja megrongálódott – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Kovács Viktória a nyomozásról bővebb információkat egyelőre nem közölt. Azokat a sajtóinformációkat viszont cáfolta, miszerint a rendőrök kihallgatták volna Kásler Árpádot, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) vezetőjét. Kásler a honlapján egy videóüzenetet tett közzé. Állítása szerint sokan kérdezték tőle, hogy a mozgalom magára vállalja-e vagy szerepet vállal-e a bankrobbantásban, amelyet ő egyébként titkosszolgálati akciónak tart.


Egy krosszenduró jellegű kerékpárt keresnek

A rendőrség szerint nem baleset történt, hanem bűncselekmény, a XIII. kerületi épületnél bomba robbant. Az elkövető indítéka nem ismert, de a nyomozó hatóság szerint ölni nem akart. A hírek szerint a robbantás előtt megkérte a környéken tanyázó hajléktalanokat, hogy menjenek arrébb. „Keres a rendőrség egy krosszenduró jellegű, 140 és 178 köbcentiméter közötti motorkerékpárt, ami rendszám nélküli és tarka színű. Amennyiben a bűncselekménnyel összefüggésben vagy magával a motorkerékpárral, vagy az elkövetővel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik bárki, kérem, hívja a rendőrséget” – mondta el Kovács Viktória, az ORFK szóvivője.


Összeültek a bankbiztonsági szakértők

A Magyar Bankszövetség hétfő délután összehívta bankbiztonsági szakértőit, hogy – a rendőrség munkáját segítve – vizsgálják meg részletesen a hajnali robbantás körülményeit. A pénzintézetek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy szoros együttműködésben a rendvédelmi szervekkel, civil biztonsági erők bevonásával a robbantásos bűncselekményt felderítsék – mondta Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője.

Megdöbbenve értesültek a hajnali robbantásról, és elítélik az ilyen, a közbiztonságot is aláásó, a lakosságot veszélyeztető magatartást. Szerencsés véletlen csak, hogy senki nem sérült meg, hiszen több környező épületben, irodában és sok lakásban is kárt okozott a bűncselekmény – mondta Sütő Ágnes.

Kifejtette: a XIII. kerületi, Lehel utcai pénzintézetek közül több bankfiók nem tudta hétfőn kiszolgálni ügyfeleit. Amíg ez így marad – várhatóan még néhány napig –, az adott bank központi ügyfélszolgálata segít az érintetteknek. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a robbantás sem ügyféladatot, sem betétet, ügyfélvagyont nem érint, mivel ezeket nem az adott bankfiókban tárolják – tette hozzá a kommunikációs vezető.


A rendőrség tudja a dolgát

A Fidesz frakcióvezetője szerint a rendőrség a helyzet magaslatán van a budapesti Lehel utcai bankfiókoknál történt robbantás ügyében. Rogán Antal hétfő este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában hangsúlyozta: az elmúlt három évben a rendőrök gyakorlatilag minden súlyosabb bűncselekményt felderítettek alig egy hónap alatt. „Itt is azt kell tőlük elvárni, hogy minél hatékonyabban és minél gyorsabban dolgozzanak” – mondta.A baloldali ellenzéktől erős visszafogottságot kért az ügyben, mivel a 2010 előtti kormány idején például a romagyilkosságok elkövetőit hosszú ideig nem tudták elfogni – mondta. A frakcióvezető azt is mondta: ha valaki azt gondolja, hogy a devizahitelesek ügyét előre lehet mozdítani így, robbantással, az súlyosan téved, az ilyen politikai módszereket pedig a leghatározottabban vissza kell utasítani. Rámutatott ugyanakkor, hogy a robbantás okairól egyelőre nem tudni, hiszen lehet, hogy egyszerűen egy „félresikerült bankrablásról” van szó. Bízunk abban, hogy a rendőrség gyorsan megtalálja az elkövetőt – jelentette ki a Hír TV műsorában a bankszövetség főtitkára. Kovács Levente megdöbbentését fejezte ki a robbantás miatt.

 

 

mno.hu

 

 

 

2014.01.14 18:02:31   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet