Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Okospuskát tesztel az amerikai hadsereg - youtube

A texasi Tracking Point, egy nemrég indult startup olyan lőfegyvert készített, ami még az amerikai hadsereg figyelmét is felkeltette. A TP AR 556 nevű intelligens fegyver használatát igen könnyű elsajátítani, és hihetetlenül pontos: még egy újonc is 70 százalékos eséllyel eltalálhat egy ezer méterre lévő célpontot.

A mesterlövészpuskák 27 ezer dollárba, nagyjából 5,8 millió forintba kerülnek. A hadsereg egyelőre hatot rendelt belőlük, hogy kipróbálják, milyen éles helyzetben használhatnák őket. A profi lövészek nem annyira rajonganak a fegyverért – ők valószínűleg jobban szeretik az analóg megoldásokat –, de a Tracking Point már több száz okospuskát adott el civileknek.

A TP AR 556 úgy működik, mint a vadászgépek célbefogó rendszere. A lövész egy gomb megnyomásával elindíthatja a célbefogást, majd amikor a rendszer biztos találatot jelez, az igazi ravasz meghúzásával tüzelhet.

A Tracking Point egyik fontos újítása, hogy a fegyverek működése összehangolható. Ezzel a módszerrel optimalizálható a lövészek helyzete, így például azt is meghatározhatják, hogy mindenki a számára legoptimálisabb célpontra lőjön.
 

 

A puskákat egy Linux-alapú számítógépes rendszer irányítja, ami rengeteg információt kezel. Elemzi a szenzorok által küldött képeket, az időjárási viszonyokat, illetve a a Föld forgása miatt előálló Coriolis-erőt is. A cég vezetője megjegyezte, hogy a szél irányát és erejét nem tudják automatikusan kiszámítani, ezeket kézzel kell megadni. A fegyverek természetesen wifivel kapcsolódnak a vezérlőegységhez, ami lehet PC, laptop, tablet vagy okostelefon.
 

 

 

 

 

2014.01.20 15:31:57   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet