Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A kémkedés a második legősibb mesterség

A digitális menetrendért felelős EB-alelnök szerint a hírszerzést nem lehet megszüntetni, ezért a bizalom visszanyerése érdekében a védekezést kell magas szintre emelni.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság (EB) digitális menetrendért felelős alelnöke az elmúlt hetekben többször is reagált a megfigyelési ügyre – és ez nem meglepő, hiszen a biztos által oly nagyon szorgalmazott egységes európai digitális piac, illetve a digitális gazdaság kiemelt szerepét komoly mértékben veszélyeztetheti az Edward Snowden által megindított kiszivárogtatás, amely mostanra már nemcsak az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatot (National Security Agency – NSA) sározta be, hanem az európai államok hasonló szerepű hatóságait és kormányait is.

Épp ezért nem tekinthető váratlannak, hogy Neelie Kroes ma Bonnban egy konferencián is erről beszélt a Hogyan biztosíthatja Európa a világ legbiztonságosabb online környezetét? címet viselő előadásában. 


Kémkedés volt, van, lesz

Az alelnök bevezetőjében leszögezte, hogy a digitális gazdaság korát éljük, és ebben van Európa jövője is, ám egyértelmű, hogy a különféle visszaélések megrendíthetik a bizalmat, és ez akár katasztrofális hatással is lehet, arról nem is beszélve, a biztonság nagyon sokba kerül: a vállalkozásoknak nagy összegeket kell fordítaniuk felhasználóik adatai megvédésére, és mindez különösen a kis- és középvállalkozások számára nagy teher.

Ám az adatvédelem kiemelt fontossága mellett kiálló Neelie Kroes arra is felhívta a figyelmet, hogy a kémkedést tarthatjuk ugyan elfogadhatatlannak, de amióta világ a világ, ez így megy, talán a kémkedés „a világ második legősibb mestersége”, és nem valószínű, hogy megszűnne. Sem úgy, hogy illegálisnak nyilvánítják, sem úgy, hogy – utalt a közelmúlt eseményeire – megbüntetnek néhány nagy amerikai céget: „Ne legyünk már ennyire naivak!” – jelentette ki az alelnök. 


Együtt

Neelie Kroes megdöbbentőnek nevezte a kiszivárogtatás után napvilágra került ügyeket, de kijelentette, hogy mivel ezt a tevékenységet megszüntetni nem lehet, inkább védekezni kell ellene: ha valaki tart a betöréstől, akkor nem egy jó ügyvédet keres, hanem egy megbízható zárat – fogalmazott. E ponton reagált a mostanában tapasztalható szándékokra, melyek zártabbá, nemzetiebbekké tennének bizonyos szolgáltatásokat. Az alelnök szerint ez az elszigetelődés nem járható út, a piac és az innováció fragmentációjához vezet: ha így védekezünk, a gyereket is kiöntjük a fürdővízzel – mondta a digitális biztos.

Neelie Kroes szerint csakis a közös fellépés hozhat eredményeket a kiberbűnözés – és a kémkedés – elleni küzdelemben. Az alapjogok és a gazdaság előtti szabad tér megőrzése érdekében új törvényekre, szabályokra sincs szükség, hiszen a Budapesten tartott nemzetközi találkozón ezeket már elfogadták – „mindössze” be kell tartani őket. Európának saját jövője érdekében egységesen kell cselekednie kiberbiztonsági téren is, mind az állami, mind a magánszektorban.

A konkrét lépésekről szólva az alelnök elmondta, hogy a közös európai felhőtechnológiai fejlesztések, a közös szabványok, a páneurópai szolgáltatói együttműködések kulcsfontosságúak a biztonság terén is. Külön kiemelte, hogy az infrastruktúra védelme ebben a digitális világban kiemelkedő jelentőségű, ezért itt olyan szabályozási kereteket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik a közös és gyors védekezést.

 

 

itcafe.hu

 

 

 

2013.11.18 12:30:06   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet