Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Veszélyhelyzetben okostelefonon riaszt a katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem okostelefonon figyelmeztet mindenkit a veszélyhelyzetekre, és ehhez a készülékre csak egy ingyenesen letölthető alkalmazást kell telepíteni.

Okostelefonon ad tájékoztatást a veszélyhelyzetekről a katasztrófavédelem – jelentette be egy hétfői sajtótájékoztatón Bakondi György, a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője. A rendszert a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel és a Microsoft Magyarország Kft.-vel közösen fejlesztették ki. Hasonló megoldást egyébként elsőként 2006-ban Kalifornia államban vezettek be.

A mobiltelefonra letölthető ingyenes alkalmazás lehetővé teszi, hogy például a rendkívüli időjárási körülményekről, nagyobb balesetekről, tűzesetekről, utak lezárásáról, árvíztől vagy olyan veszélyhelyzetekről, amelyek a lakosság kitelepítését teszik szükségessé, bárki tudomást szerezzen. Amint ugyanis az OKF főügyelete – saját területi egységeitől, valamint a meteorológiai szolgálattól, a vízügytől és a közútkezelőtől – értesül a rendkívüli helyzetről, azonnal továbbítja a jelzést az okostelefonokra is.

Aki a programot használni kívánja, beállíthatja, hogy az ország egész területére, egy-egy megyére, illetve – ha a készülékében van GPS, vagyis műholdas helymeghatározásra alkalmas egység – a pillanatnyi tartózkodási helyére, esetleg egy előre tervezett útvonalra, de akár a nagyobb tavakra vonatkozóan kapjon tájékoztatást.

Az is kiválasztható, hogy milyen riasztási fokozatról fusson be a jelzés: a felhasználó kérheti az összes tájékoztatást és figyelmeztetést, de csak a közvetlen veszélyre figyelmeztető riasztást is. Különféle hangjelzéseket is lehet választani, és a hang előre meghatározott időszakokra – például éjjel – kikapcsolható.

Alapesetben minden értesítés három napig él a rendszerben, de az adatok érvényességi ideje tetszés szerint változtatható. Ez azt jelenti, hogy az érintett területre kiadott értesítés annak kiadásától számított hetvenkét órán belül egy alkalommal minden, a területen lévő vagy a területre belépő – és az üzenet fogadására alkalmas – eszközre megérkezik.

Bakondi György elmondta, hogy az idei márciusi „hóhelyzet” után először olyan riasztási rendszerben gondolkodtak, amely sms-ben továbbítja a riasztást. Ez azonban rendkívül költségigényes, több százmilliós fejlesztést igényelt volna, és az üzenet hossza is korlátozott.

A hétfő óta üzemszerűen működő veszélyhelyzeti tájékoztatórendszer sokkal olcsóbb, több információt képes továbbítani – az előre kidolgozott formaszövegek mellett az érintett területet térképen is képes megjeleníteni –, emellett az üzenetek több feltétel szerint is szűrhetők. Ennek a megoldásnak egyetlen hátránya, hogy csak azok használhatják, akiknek internet-hozzáféréssel rendelkező okostelefonja van.

A mai naptól a BM OKF honlapján keresztül bárki számára letölthetővé válik az Androidra (a 2.3 feletti verzió által támogatott) írt alkalmazás. A további operációs rendszerekre kifejlesztett alkalmazás letölthetőségéről folyamatosan tájékoztatást adnak. Vagyis: az iOS – az iPhone – és a Windows Phone programokat futtató telefonok tulajdonosainak néhány napot, esetleg egy-két hetet még várniuk kell, hogy kipróbálhassák a szolgáltatást.

 

 

nol.hu

 

 

 

2013.11.26 10:45:51   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet