Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Százezer lőszert vettek a Parlament őreinek

Budapest – Indulhat a parlamenti golyózápor: mostantól cirka17 millió forintért gyakorolhatnak lőni az országgyűlési őrök egy éven át. Százezer darab kiképzési lőszert rendeltek nekik, s október közepétől egy esztendőre kibéreltek számukra a IV. kerületben egy lőtermet.

Az Országgyűlés Hivatalától megtudtuk, hogy évente átlagosan négyszer mehetnek lőgyakorlatra az őrök az éves kiképzési terv alapján. Szakterülettől függően fejenként 200-300 darab lőszerük van egy esztendőre. Ez azt jelenti, hogy aki a 350 fős állományból fegyverviselésre jogosult, az az évi négy alkalommal számolva 50-75 töltényt használhat el egy lőgyakorlaton. Bár a Parlament környékén – nem számolva a díszsortüzekkel – utoljára 1956-ban ropogtak fegyverek, vagyis nem jellemző, hogy tűzharcba keverednek a T. Ház őrzői, kérdés, hogy ez mire jó.

Évente több száz lövésre elég az új lőszerkészlet
– A készségszintű fegyverhasználathoz hetente javasolt minimum 250-300 gyakorlólövés leadása – kommentálta lapunknak Tarjányi Péter biztonságpolitikai és rendőrségi szakértő.

– Egy német vagy amerikai „átlagrendőr" ennyit is lő: hetente kétszer százat-százötvenet, de egy különleges egység tagja heti ezret is. Amikor kommandósként hathetes továbbképzésen voltam az Egyesült Államokban, 14 ezer töltényt lőttem el, de idehaza is heti 400-500-at.

Habár elméletileg bárki gyakorolhatna az újpesti lőteremben, az Országgyűlés Hivatalától nem kaptunk engedélyt, hogy újságíróként bejuthassunk, bármennyire is készségesen kalauzolt volna minket a Károlyi István utcai oktatási centrum gazdája. A helyszín a Nemzetközi Testőrszövetség (IBA) magyarországi tagszervezetének cégéé.

Elek József ügyvezetőtől azt azért megtudtuk, hogy a pincében kialakított teremben 15 méter lehet a legnagyobb lőtávolság, és négy mozgatható lőállás van, ami azért jó, mert szituációs lőgyakorlatokat is lehet végezni.

– A pincének nagy előnye, hogy a fényviszonyokat is szabadon lehet alakítani – magyarázta. – A lőterem mellett egyébként van egy tatamival „bélelt" termünk is közelharc gyakorlására, konditermünk és kivetítővel felszerelt oktatótermünk.

A Blikknek a parlament megerősítette: a lőtér kiválasztásakor egyik szempont volt, hogy az időjárástól függetlenül az év minden napján rendelkezésre álljon. Emellett például fontos, hogy éjszakai körülmények között is tudjanak gyakorolni az őrök.

Blikk

2013.11.12 07:39:46   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet