Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Amerikai törvényhozó szerint az NSA „teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól”

„Szabadság Törvénnyel" készül az állampolgárok és politikai vezetők tömeges megfigyeléséről elhíresült amerikai nemzetbiztonsági ügynökség (NSA) megrendszabályozására a republikánus Jim Sensenbrenner, aki eredetileg 2001-ben a szervezet felállításához alapot adó Patriotic Act egyik „atyja” volt.

Jim Sensenbrenner, aki jelenleg a Kongresszus belbiztonsági ügyeket felügyelő bizottságának az elnöke, hétfőn az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottságában (LIBE) beszélt erről, az NSA-túlkapásokról folyó LIBE meghallgatás-sorozat újabb szereplőjeként.

A republikánus képviselő szerint az NSA mai tevékenysége „teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól”, az ügynökség „nap mint nap figyelmen kívül hagyja a törvény előírásait”. Ez indította őt arra, hogy útjára indítsa a „Freedom Act”-ot, amire szavai szerint annál is inkább sürgető szükség volna, mert ezzel párhuzamosan egy másik törvénytervezet éppen, hogy jogilag megengedné a tömeges megfigyelést. „Lényegében törvényesítene mindent, amit ma az NSA csinál” - tette hozzá Sensenbrenner, aki mindezt egyenesen „rémisztő” kilátásnak minősítette.

Sensenbrenner emlékeztetett arra, hogy a 2001 szeptember 9-i terrorista támadás után kidolgozott és általa beterjesztett „Patriotic Act”-ot az amerikai Kongresszus egyhangúlag fogadta el, majd megjegyezte: „Azt azonban sohasem gondoltam volna, hogy a törvényből kinőtt intézmények ártatlan emberek tömeges megfigyelésére” fognak szakosodni - tette hozzá.

Szerinte a döntő fordulatot az ehhez vezető úton a törvény 2006-os módosítása jelentette, amikor a megfigyelések folytatását a „releváns” célpontok ellen minősítették megengedhetőnek. Mert bár egyes értelmezések szerint a „releváns” voltaképpen szűkítő jellegű kellene, hogy legyen, ám az NSA elérte, hogy nemzetbiztonsági szempontból elvben bármi „relevánsnak” legyen tekinthető.

Az amerikai honatya sietett hangsúlyozni, hogy továbbra is elengedhetetlennek tartja a terrorista veszély elhárítását. Ennyiből például az információ-megosztást az amerikai és az európai hatóságok között „életbevágónak” nevezte a fenyegetés sikeres kivédése érdekében. Ennek azonban szavai szerint „alkotmányos alapon, törvényes keretek között” szabadna csak történnie, és kizárólag a megalapozottan gyanúsítható személyek körére szorítkozhat.

Sensenbrenner szerint a felszínre került, ettől eltérő gyakorlat az utóbbi hetekben-hónapokban felmérhetetlen károkat okozott az Egyesült Államok és Európa között a második világháború után kiépült bizalomban. A „Freedom Act” mindezt is kívánja orvosolni, midőn megkísérli visszagyömöszölni a szellemet a palackba, és ismét szabályozott keretek között tartaná a fenyegetés elhárításához szükséges megfigyelő tevékenységet - mutatott rá az amerikai törvényhozó az EP szakbizottsága előtt tett beszámolójában.

bi

2013.11.12 20:21:46   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet