Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A Google vezetője vérlázítónak tartja az NSA kémkedését

„Felháborító” mondta egy ma, a The Wall Street Journalban megjelent interjúban Eric Schmidt, a Google elnöke arról, hogy a legfontosabb amerikai nemzetbiztonsági hivatal (National Security Agency – NSA) állítólag, közvetlenül a Google adatközpontjainak kábeleire rácsatlakozva, a nyilvános internetre már titkosítás nélkül érkező adatfolyamot is megfigyelte.

Ahogy nemrég az IT café is beszámolt róla, a The Washington Post által közölt tényfeltáró riport szerint az NSA a Google mellett a Yahoo! adatforgalmát is figyelte és rögzítette, majd a begyűjtött adatokat speciális módszerek segítségével szelektálták.


Panasszal éltek

A megfigyelést az Edward Snowdentől származó dokumentum ellenére sem tartják még egyelőre hivatalosan bizonyítottnak, Schmidt is feltételes módban fogalmazott mindvégig. Az elnök úgy véli, hogy ha mindez igaz, az súlyosan sérti a felhasználóik személyiségi jogait. Arra is utalt, hogy a Snowdentől származó adatok arra utalnak, hogy mindez valóban lehetséges.

Az épp hongkongi látogatáson tartózkodó cégvezető közölte, hogy az eddigi adatok alapján panaszt nyújtottak be az NSA-hez, Barack Obama amerikai elnökhöz, illetve a Kongresszushoz is: „Az NSA állítólag 320 millió ember telefonhívásainak adatait gyűjtötte be, hogy azonosítsanak nagyjából háromszáz olyat, akik potenciális [nemzetbiztonsági] kockázatot okozhatnak. Ez mindenképp hibás eljárás… és talán illegális is” – mondta Schmidt. Az elnök szerint természetes, hogy a gonosz embereket a hatóságok meg akarják találni, de ehhez szerinte nem szükséges az összes amerikai állampolgár személyiségi jogait megsérteni.

Az NSA a sajtóban folyamatosan megjelenő leleplező írásokra reagálva egy múlt heti közleményében kijelentette, hogy ezek a riportok a tények hamis értelmezésén és az NSA tevékenységének helytelen megítélésén alapulnak, ugyanis az ügynökség munkája során mindig a legteljesebb mértékben törvényesen járt el, hogy vállalt feladatának megfeleljen.


itcafe.hu

 

 

 

2013.11.04 15:47:19   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet