Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Átlátszó teherautók?

A See-Through System technológia lényege, hogy a teherautókat és a buszokat előrenéző webkamerával szerelik fel, ez a kép látható a mögötte haladó sofőr számára.
Senki sem szeret beragadni egy nagy és lassan haladó jármű mögé az országúton. Amellett, hogy feltartja a forgalmat, gátolja a kilátást, így a vezető csak nehezen győződhet meg arról, hogy a forgalmi helyzet lehetővé teszi-e a méretes teherautó vagy autóbusz megelőzését. A portugáliai Portói Egyetemen Michel Ferreira professzor és csapata azonban talált megoldást erre a problémára. A valóságot kiterjesztő rendszerükkel lényegében átláthatóvá teszik a nagy testű járműveket az utánuk haladók számára.

Az STS, azaz See-Through System technológia lényege, hogy a nagy testű járműveket, azaz a teherautókat és a buszokat előrenéző webkamerával szerelik fel. Ez a frontkamera rövid hatótávú kommunikációra képes az őt követő gépkocsival, amely szélvédőbe integrált kijelzővel rendelkezik. Amikor egy vezető beszorul egy ilyen nagyobb jármű mögé, akkor a kijelzőjén megjelenik a továbbított felvétel, méghozzá oly módon, hogy az az autó menetirányának megfelelő legyen, azaz a gépkocsi vezetőjét tényleg olyan látványban részesítse, mintha átlátna az előtte haladó akadályon.

Már nemcsak szimulátorokon, de tényleges járműbe építve országúton is folyik a rendszer tesztelése. Az elgondolás ugyan ígéretes, de jelenleg még közel 200 ms-os csúszása van az így kapott képnek a videoátvitel késése miatt. 90 km/h-val haladó járművek esetén ez azt jelenti, hogy a kijelzőn látható, közeledő autó a valóságban 10 méterrel közelebb van.

 

gizmag

 

 

 

2013.10.31 11:08:05   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet