Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Figyelj! Bajban lehet a telefonod

Az Android operációs rendszerrel működő okostelefonok és tabletek tulajdonosainak több mint 50 százaléka nem használ semmilyen biztonsági szoftvert, hogy megvédje eszközét a kiberfenyegetésektől.

– Ez azért is aggasztó, mert az Android operációs rendszer már régóta a mobil eszközök felhasználói – és ennek köszönhetően a kiberbűnözők – körében a legnépszerűbb mobil platform. A bűnözők megkülönböztetett figyelmét az Android operációs rendszer egyrészt népszerűségével, másrészt kiterjedt funkcionalitásával vívta ki magának - tájékoztatta a B2B International piackutató vállalattal 2013 nyarán végzett közös felmérésének eredményéről a Kaspersky Lab csütörtökön közleményben az MTI-t.

A cég statisztikái szerint a mobil eszközöket célzó rosszindulatú kódminták 99 százalékát Android platformra írták. És ez a fenyegetés egyre nagyobb méreteket ölt: míg a vállalat szakértői 2012 egészében 35 ezer rosszindulatú kódmintát azonosítottak, addig 2013 első felében ez a szám már meghaladta a 47 ezret.

A B2B és a Kaspersky felmérésében részt vevő okostelefon-tulajdonosok mindössze 40 százaléka (Európában 43 százaléka), a táblagép-felhasználóknak pedig 42 százaléka (Európában 46 százaléka) állította, hogy telepített már valamilyen biztonsági megoldást eszközére, és jelenleg is használja azt.
A többi válaszadó elegendőnek találja a védelemhez az operációs rendszerbe integrált korlátozott biztonsági szolgáltatásokat, vagy bízik abban, hogy saját ösztönei megvédik a bajtól.

A védelem hiánya viszont számos veszélyt hordoz magában: egy rosszindulatú program SMS-ek emeltdíjas számokra küldésével csapolhatja meg az előfizető számláját, vagy olyan kémeszközzé teheti, amely aztán információkat szolgáltat a csalóknak a tulajdonosáról, többek között a telefonhívásairól, a levelezéseiről, valamint a közösségi és fizető szolgáltatások eléréséhez szükséges jelszavairól.

– Nagy kockázatot jelent az eszközök elvesztése vagy eltulajdonítása is. Sokak számára mostanra már az okostelefon vagy a táblagép vált kedvenc fényképeik és videóik, a barátaikkal és családtagjaikkal folytatott levelezésük elsődleges tároló eszközévé. Nem is beszélve a munkával kapcsolatos olyan dokumentumokról és más fontos információkról, amelyeknek semmiképpen nem lenne szabad illetéktelen kezekbe kerülnie – figyelmeztet az orosz vállalat.

 

otvenentul.hu


 

2013.10.14 11:54:11   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet