Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Veszélyes változás a Facebookon

Alighanem sok adatvédelmi és szülői szervezet tiltakozik majd a Facebook által szerdán bejelentett változással szemben, amely lazítja a gyerekekre és fiatalokra vonatkozó szabályokat.

A Facebookra regisztrálás alsó korhatára jelenleg 13 év. A 13 és 17 év közti felhasználók bizonyos korlátozások mellett használhatták eddig a közösségi oldalt, tartalmaikat csak visszaigazolt ismerőseiknek, illetve ismerőseik ismerőseinek tehették közzé.

A Facebook azonnal életbe lépő, szokás szerint a felhasználóknál fokozatosan élesítendő szabályai szerint mostantól a gyerekek és a tinédzserek is teljesen nyilvánosként is közzétehetnek bármilyen tartalmat. A változtatás azért veszélyes – és kerülhet adatvédelmi szervezetek támadásainak középpontjába –, mert egy 13 éves embertől nem feltétlen elvárható, hogy felmérje bizonyos dolgok publikálásának veszélyeit. A lehetséges problémák leggyakoribbja az időnként offline következményekkel is járó online zaklatás.
 


 

Mindezzel együtt persze a 13 éves alsó regisztrációs korhatár is egyetlen hamis születési adat megadásával kijátszható. Mivel ezt a Facebook is tudja, időnként szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez, ami során bekéri a felhasználó személyi igazolványának másolatát is.


hvg.hu


 

2013.10.17 15:31:38   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet