Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Csúcstechnológia a NATO híradózászlóalj magyar századánál

A 3. NATO híradózászlóalj magyar százada telepíthető híradó-informatikai komplexumot vett át a közelmúltban az észak-atlanti szövetségtől.

Hende Csaba a 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájában tett látogatásán Székesfehérváron elmondta: a magyar DCM század a NATO-nak alárendelve és az atlanti szövetség finanszírozásával működik, és békeidőben, katasztrófahelyzetekben Magyarországnak is jó szolgálatot tehet. A legmodernebb tele- és infokommunikációs technológiát használó alakulattal Magyarország közvetlenül is részt vehet a NATO feladatainak ellátásában. A század tagjai Afganisztánban és a Balkánon is tevékenykedtek - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az új telepíthető komplexumot a világ bármely pontján néhány óra alatt képesek a magyar katonák üzembe helyezni. Hende Csaba megjegyezte, hogy a közeljövőben ki is próbálhatják, mivel a magyar DCM század ősszel részt vesz a NATO idei legjelentősebb hadgyakorlatán, és az összes jelenlévő DCM egység irányítását ellátja. A híradó-informatikai komplexum könnyen, gyorsan szállítható és telepíthető, és műholdas csatornán keresztül biztosít a NATO-gyakorlatokon és a szövetség műveleti területein települő parancsnokságának távközlési és informatikai szolgáltatásokat - olvasható a rendezvényen kiosztott sajtóanyagban.

A Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század új telephelyét február 8-án avatta fel Hende Csaba Székesfehérváron. A miniszter akkor hangsúlyozta, hogy a század igazi elitcsapat, amelynek megalakításával lehetőség nyílt a NATO-elvek szerint fejlesztett, korszerű tábori híradó- és informatikai rendszerek alkalmazásának elsajátítására. Hozzátette: a katonai szövetség csúcstechnikáját honosítják meg a Magyar Honvédségnél. A miniszter kiemelte, hogy a Magyarország által a század felállítására és az infrastruktúra kiépítésére fordított 600 millió forintot teljes egészében visszaigénylik a NATO-tól.

Domján László, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka az avatás alkalmával elmondta: a magyar DCM egység missziós tapasztalattal, legalább középfokú angol nyelvtudással és magas szakmai tudással rendelkező katonákból áll. Dózsa László mérnök őrnagy, a század parancsnoka úgy fogalmazott: a LINC-E komplexum az egyik legkorszerűbb, legmodernebb eszköz, a működésével kapcsolatos tapasztalatok pedig jók: a magyar kezelői állomány felkészült és képes arra, hogy a feladatát végrehajtsa. A LINC-E rendszer voltaképpen könnyen és gyorsan szállítható, illetve telepíthető híradó-informatikai komplexum, amely műholdas csatornán keresztül biztosít különböző távközlési és informatikai szolgáltatásokat a NATO különféle parancsnokságai számára – legyen szó akár gyakorlatról, akár éles műveletről.

A század alapfeladata, hogy a NATO állandó híradó és informatikai szolgáltatásait biztosítsa műveleti területen (vagy NATO-gyakorlatokon) a települő NATO vezetési pont (tervezetten dandárszintű vagy annál magasabb szervezet) számára. Az alegység számára a meghatározott feladatok teljesítéséhez szükséges technikai eszközöket teljes mértékben a NATO biztosítja. Az eszközparkot RH (rövidhullámú) és URH (ultrarövid hullámú) rádiók, rádiórelé-állomások, műholdas antennák és az ezekhez szükséges szállítóeszközök, illetve különféle szerverek, munkaállomások és egyéb végberendezések alkotják.

2013.09.12 09:18:37   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet