Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Hamisítás elleni hatóságok találkozója Budapesten

A szellemi tulajdon elleni bűncselekmények továbbra is aggodalomra adnak okot az EU-ban. Az ilyen jellegű bűncselekmények komoly veszélyt jelentenek az EU polgárainak egészségére és biztonságára, valamint a környezetre is. Hatása a nemzeti gazdaságokra is jelentős, az érintett vállalkozások bevételkieséséhez, a kereskedelem mértékének csökkenéséhez és munkahelyek megszűnéséhez vezet.

 

Az Europol a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), az Underwriters Laboratories-zal (UL) és a Nemzetközi Hamisítás Elleni Koalícióval (International AntiCounterfeiting Coalition - IACC) közösen rendezi meg a „Szellemi Tulajdon Elleni Bűncselekmények” című éves konferenciáját. Az idei, sorrendben második konferenciát 2018. június 26-27. között tartják Budapesten. A kétnapos konferencia témája a "szellemi tulajdonjogok határozott és funkcionális érvényesítésének programja".

 

Több mint 40 ország bűnüldöző hatóságainak, jogtulajdonosainak, iparági szervezeteinek és egyetemeinek megközelítőleg 400 képviselője találkozik a szaktudás és a legjobb gyakorlatok megosztása céljából a szellemi tulajdonjogok érvényesítésének terén. Hogyan alkalmazható az együttműködés és a technológia a hamisítás elleni a sikeres küzdelemben, IPTV és audiovizuális kalózkodás, gyógyszerhamisítás, EU Általános Adatvédelmi Rendelet, online nyomozások – többek között ezek a témák szerepelnek a konferencia napirendjén.

 

A szellemi tulajdon elleni bűncselekményekkel szembeni küzdelem kulcsfontosságú prioritás a bűnüldöző hatóságok számára, a fogyasztók veszélyes és nem megfelelő minőségű termékekkel szembeni védelme, valamint ezekben az alacsony kockázatú/magas hasznot hozó illegális tevékenységekben érintett bűnözői hálózatok azonosítása érdekében. A hamis termékek által a márkáknak, üzleteknek és gazdaságoknak okozott kár magasabb, mint csupán a kereskedelmükből származó bevételkiesés: a hamisításból származó bevételek a szervezett bűnözés más formáit is finanszírozzák, mint például a kábítószer- és emberkereskedelmet, illetve a pénzmosást.

 

„A szellemi tulajdon elleni bűncselekmények jól jövedelmező üzletek. Az EUROPOL a szellemi alkotásokkal kapcsolatos bűncselekményekkel szembeni koordinált fellépésért felelős egységén (Intellectual Property Crime Coordinated Coalition - IPC3) keresztül erősíti mind az online, mind az offline bűncselekmények elleni küzdelemben érintettek közötti partnerkapcsolatokat. Ez a konferencia tökéletes lehetőséget kínál a már meglévő szinergiák megerősítésére, az információ és szakértelem további cseréjére és a probléma megoldására irányuló, határokon átívelő válasz kidolgozására” – mondta Catherine De Bolle, Europol igazgató.

 

„Nagy megtiszteltetés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára, hogy ilyen sok résztvevőt köszönthet az idei, budapesti konferencián” - mondta dr. Vankó László, a NAV bűnügyi főigazgatója. „A szellemi tulajdonjogok sérelme elleni küzdelem egyre növekvő jelentőséggel bír. Például a NAV által felderített bűncselekmények között a szellemi tulajdont érintő jogsértések 8 %-os aránnyal szerepelnek. A hatóságoknak világszerte szükséges odafigyelniük a kiberbűnözés új jelenségeire, mint például az új technológiák és a közösségi média hatásaira. A hatóságoknak támogatniuk kell egymás munkáját, együtt kell működnünk és tanulnunk egymástól. Bízom abban, hogy ez a konferencia olyan fórumként szolgál majd, amely alkalmat ad arra, hogy konstruktív megbeszéléseket folytassunk, és fokozzuk az együttműködést nemzetközi szinten az IPR bűnözés elleni küzdelemben.”

 

„Az IACC számára az együttműködés kulcsfontosságú a globális hamisítás alattomos kihívásával szembeni küzdelemmel kapcsolatos stratégiai megközelítésében” – mondta Bob Barchiesi, az IACC elnöke. „Napjainkban fontosabbnak bizonyul, mint valaha, hogy az érintettek közösen tegyenek lépéseket a hamisítás és a kalózkodás elleni küzdelem célkitűzéseinek előmozdítása érdekében. Biztos vagyok abban, hogy az idei konferencia a jelenlévők számára nélkülözhetetlen eszközöket biztosít ezen veszélyes bűncselekmények elleni küzdelemhez.”

 

„Tavaly, több mint 2,2 millió hamis UL márkajelzésű termék lefoglalásában segédkeztünk a mentőmellényektől egészen a légdeszkákig” − mondta Brian Monks, a UL biztonsági főtisztviselője. „Tapasztalatból tudjuk, hogy a vám- és bűnüldöző szervekkel való sikeres partnerkapcsolat segít gátat szabni a hamis termékek kereskedelemben való megjelenésének.” 

2018.06.26 11:09:36   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet