Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Arcfelismerőt tesztelnek a britek, a jogvédők kiakadtak

A jogvédők által csak kínai stílusúként emlegetett technológia a bírálataik szerint pontatlan, az alkalmazása emberi jogokat sért.

A londoni rendőrség csütörtökön a főváros keleti részén fekvő Stratfordban helyezte üzembe a rendszert, ami összeveti a felvételeket a bűnügyi nyilvántartással. A jogvédő csoportok szerint a rendszer rasszista, mert a fekete bőrű embereken alkalmazva jóval nagyobb eséllyel téved. A hatóság a kifogásokra reagálva közölte, hogy a technológiát nyíltan fogják használni, és szórólapon tájékoztatják a környékbelieket a próbaüzemről.

A szoftver alkalmazása ellen a napokban több civil szervezet is jogi úton emelt kifogást.
A szabadságjogok védelmével foglalkozó Big Brother Watch és Jenny Jones, a Lordok Házának tagja a technológia pontatlanságára és arra hivatkozva nyújtott be keresetet szerdán, hogy az arcfelismerő rendszer használata sérti az emberi jogokról szóló törvényt.
A digitális szabadság védelméért dolgozó Open Rights Group szerint a rendszer főleg a fekete bőrűeket sújtja, ami rasszizmushoz és diszkriminatív rendőri gyakorlatokhoz vezet.
A rendőrség visszautasította a bírálatokat, és kitart amellett, hogy az arcfelismerő technológia növeli a polgárok biztonságát, holott
a Big Brother Watchhoz került rendőrségi adatok szerint a bűnügyi nyilvántartással való összevetés 98 százalékban téves, de a biometrikus képeket a rendőrség egy évig tárolhatja, a felvételeken szereplők engedélye nélkül.

A rendőrség szerint tíz próbaüzemet végeznek a technológiával. Az eredményeket év végén egy független vizsgálat fogja értékelni. A közelmúltban a népszerű londoni bevásárlóközpontban, a Westfieldben, előtte meg a híres Notting Hill-i karneválon alkalmazták.
A hatóság azon a véleményen van, hogy az arcfelismerő rendszer hatékony eszköz lehet a bűnüldözésben, különösen a nagy tömegeket vonzó eseményeken, például a tüntetéseken vagy épp a sportrendezvényeken.
(MTI) 

2018.07.26 19:09:23   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet