Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

30 napon belül kell kifizetni a számlákat

Fő szabályként 30 napon belül kell kifizetni a számlákat, és a fizetési határidő nem haladhatja meg a 60 napot. Növekszik a késedelmi kamat és a késve fizetőtől behajtási költségátalányt lehet követelni.

Hozzávetőlegesen 400 milliárdra becsülik csak az építőiparban a lánctartozások okozta veszteségeket. A körbetartozások azonban már nemcsak ezt a szektort sújtják, hanem olyan ágazatokat is, amelyeket korábban válságállónak tartottak. A „baj” oka sok esetben a kifizetetlen vagy késve fizetett számla, ami akár a cég és üzleti partnereinek bedőléséhez is vezethet.

A késedelmes fizetések ellen és a lánctartozások megakadályozása érdekében készült el a Polgári Törvénykönyv 2013. július 1-vel hatályos pénzfizetésre vonatkozó szabályozása, amely szigorúbb fizetési határidőket és szigorúbb szankciókat ír elő – hívja fel a figyelmet a Szecskay Ügyvédi Iroda összeállítása.

Szigorúbb fizetési határidők és szankciók

A lánctartozások, a beruházások leállásán és a versenyképesség romlásán keresztül a mikro-, kis- és középvállalkozások létét, valamint makroszinten a foglalkoztatási mutatókat fenyegetik. A folyamat megállítása, illetve jövőbeni újratermelődésének megakadályozása – a módosításhoz fűzött miniszteri indokolás szerint – ma már nemzetgazdasági kérdés. A lánctartozások megakadályozása és a vállalkozások pénzügyi stabilitása érdekében készült a Polgári Törvénykönyv hétfőn hatályba lépő módosítása, amely szigorúbban határozza meg a fizetési határidőket és a szankciókat. A törvénymódosításra a vonatkozó EU irányelv átültetése miatt is szükség volt.

Az új Ptk. csak jövő év március 15-étől lép életbe, azonban a késedelmes fizetésekkel összefüggő rendelkezéseket már július elsejétől alkalmazni kell.

30 napon belül fizetni kell

A pénztartozásokat hétfőtől főszabályként 30 napon belül kell teljesíteni, kivéve, ha a felek a szerződésben a teljesítés idejét másképpen határozták meg. Kiköthetnek a felek 30 napot meghaladó fizetési határidőt is, azonban ez főszabályként nem haladhatja meg a 60 napot.


Ha mégis ez utóbbira kerülne sor, akkor azt az ellenkező bizonyításáig olyan szerződési feltételnek kell tekinteni, amely a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével a jogosult gazdálkodó szervezet számára hátrányos.

A 60 napon túli fizetési határidő érvénytelen lehet

Az ilyen feltételt a fizető fél megtámadhatja a bíróságon, amelynek sikeressége esetén érvénytelennek nyilváníthatják a 60 napnál hosszabb fizetési határidőt. Kis- és középvállalkozások érdekeinek képviseletét ellátó civil szervezetek is fordulhatnak bírósághoz, ha az ilyen tisztességtelennek tekinthető feltétel általános szerződési feltételként szerepel a szerződésben.

Késedelmi kamat és behajtási költségtérítés

Növekszik a késedelmi kamat mértéke is a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat 8 százalékponttal növelt értékére.

Fizetési késedelem esetén pedig a jogosult lesz a követelése behajtásával kapcsolatos költségei megtérítésére, legalább 40 eurónak megfelelő forintösszegben, amelyet az MNB késedelmi kamatfizetési kötelezettség kezdőnapján érvényes hivatalos deviza-középárfolyama szerint számolnak ki.

A behajtási költségátalány megfizetése nem emellett nem fog mentesíteni a késedelem egyéb jogkövetkezményei alól. Összege azonban a kártérítésbe beszámít.

2013.07.01 10:48:49   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet