Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az EU-t sokkolta a legújabb amerikai kémleleplezés

Megütközéssel fogadták az Európai Unióban azt a sajtóértesülést, miszerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatta magas rangú európai tisztségviselők beszélgetéseit. Az Európai Parlament máris magyarázatot kér és vizsgálatot indítana. Catherine Ashton pedig felvilágosítást kért az amerikai hatóságoktól.

„Mélyen aggasztanak és sokkolnak azok az állítások, melyek szerint az amerikai hatóságok európai uniós hivatalokban kémkednek. Ha az állítások igaznak bizonyulnak, az rendkívül komoly fejlemény lenne, aminek jelentős hatása lenne az EU-amerikai kapcsolatokra.

Az Európai Parlament nevében teljes tisztázást kérek és sürgősen további információkat kérek az amerikai hatóságoktól ezekkel az állításokkal kapcsolatban” – közölte nyilatkozatában Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, azokra a hírekre reagálva, melyek szerint az Egyesült Államok kémközpontja szisztematikusan lehallgatta európai vezetők és vezető tisztségviselők beszélgetéseit és kikémlelte üzenetváltásaikat.

A sokkoló hírt a Der Spiegel német magazin szivárogtatta ki a dezertált és jelenleg is bújkáló egykori NSA-ügynökre, Edward Snowdenre hivatkozva. A német hetilapban megjelentek szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatta az EU washingtoni és New York-i képviseletén folytatott beszélgetéseket és Brüsszelben is kémkedett az uniós vezetők kommunikációja után, a lapban megjelent állítások szerint egyenesen a NATO brüsszeli központjából.

Eddig jobbára az Európai Parlament részéről kommentálták a hírt, mások még nem szólaltak meg. Az európai zöldek vezetői máris egy különleges parlamenti bizottság azonnali felállítását szorgalmazták a képviselőtestület eheti strasbourgi ülésén. „Nem halaszthatjuk el a döntést a nyári szünet utánra. Az EU-nak fel kell mondania a Swift-ről és a légiutasok adatainak átadásáról szóló megállapodást az amerikaiakkal. Mielőtt elkezdenénk a tárgyalásokat az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezményről, meg kell vitatnunk a PRISM és a Tempora (a Google-on és a Facebook-on lévő üzenetek után kémkedő brit és amerikai rendszerek) által okozott nemzetközi jogsértéseket” – jelentette ki Rebecca Harms, a zöldek társelnöke.

A másik társelnök, Daniel Cohn-Bendit szerint a kiszivárogtató Edward Snowden kiállt az emberi és polgári jogokért, ezért a menedékjog megadása számára európai értékek kérdése. „Javasolni fogjuk, hogy Snowden kapja meg az EP Szaharov-díját” – tette hozzá a francia képviselő.

Vasárnap késő este az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is megnyilvánult az ügyben. Catherine Ashton közleményében jelezte, hogy az Európai Külügyi Szolgálat a hírek láttán azonnal felvette a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal Washingtonban és Brüsszelben és sürgős felvilágosítást kért az állítások igazságtartalmával kapcsolatban. Az amerikai hatóságok azt válaszolták, hogy ellenőrzik az információk igazságtartalmát és mielőbb reagálnak.

„Miközben ez egyértelműen aggodalomra okot adó fejlemény, ebben a szakaszban nem fűzünk a dologhoz kommentárt mindaddig, amíg nem látunk világosabban az ügyben” – hangsúlyozta a főképviselő.

BI

 

2013.07.02 06:38:39   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet