Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Csalók trükköznek a gépjárműátírásoknál

Érdemes ellenőrizniük illetékfizetési kötelezettségük tényleges teljesítését azoknak, akik gépjárművet vásárolnak. A NAV több száz ügyletről derítette ki, hogy a gépjármű átírására hamis illetékbefizetési csekk alapján került sor. NAV költségvetési csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt feljelentést tett az illetékes nyomozóhatóságoknál.

 

A gépjármű új tulajdonosát és az államkasszát is megkárosították azok a csalók, akikre az illetékfizetési kötelezettségek vizsgálatakor figyelt fel a NAV. Mint köztudott, az okmányirodák csak akkor végzik el a gépjárművek átírását, ha az új tulajdonos igazolja, hogy megfizette a kapcsolódó vagyonszerzési illetéket.

 

A NAV számos esetben tapasztalta, hogy az illetékek – az átírás ellenére – nem érkeztek meg a hivatal számlájára. Ezekben az esetekben a NAV kérte, hogy a gépjármű tulajdonosa igazolja a vagyonszerzési illeték megfizetését. Az ügyfelek értetlenül álltak az eset előtt, hiszen a nevükre kiállított forgalmi engedély birtokában az illetéket megfizetettnek vélték. Mint kiderült, az okmányirodákban bemutatott csekkek hamisak voltak. Az elkövetők vagy házilag nyomtatták rá a postai feladást tanúsító adatokat, vagy egy kisebb összeg befizetése mellett utólag a valós értékre írták át.

 

Jó tudni azt is, hogy amennyiben az illeték összege a NAV számlájára nem érkezik meg, a hivatal a vevőt kötelezi az illeték megfizetésére, függetlenül attól, hogy a vevő az illeték összegét korábban már másik személynek átadta.

 

A NAV azt javasolja, hogy a gépjárművásárló vagy saját maga fizesse be az illetéket, vagy nagyon körültekintően járjon el a meghatalmazott kiválasztásakor.

 

2013.07.10 09:58:53   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet