Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

MBVMSZ – Sajtóközlemény

Közbiztonsági problémát okozhat a továbbképzés elmulasztása

Tömegesen lehetetlenülnének el, és voltaképpen nem teljesítés miatt százszámra szűnhetnek meg a vagyonvédelmi szerződések 2014 januárjától, ha a vagyonőrök nem tartják be a vagyonőröket továbbképzésre kötelező kormányrendeletet. Az év hátralévő részében 80 ezer dolgozót kell levizsgáztatni – hangzott el a Magyar Biztonsági Vállalkozások Munkaadói Szövetsége (MBVMSZ) rendes közgyűlésén, amelynek egyik központi témája a vagyonőrök kötelező továbbképzése volt.

A magyarországi vagyonvédelmi munkaadói szövetség egyetért a képzés színvonalának emelésével és a vagyonőrök rendszeres továbbképzésével a szolgáltatási színvonal növelése érdekében. A jelenlegi továbbképzési forma, és annak tartalmi részletei számos problémát vetnek fel.
A vagyonőr vállalkozások nem látják a képzés – oktatás finanszírozását. A biztonsági őri állomány többsége alulfizetett, a megbízási díjak túlzottan alacsonyak, ezért a vagyonőrök többsége nem képes önerőből finanszírozni a továbbképzési költségeket. Bár a vagyonőrök a vállalkozásokra hárítanák a költségeket, a cégeknek a jelenlegi gazdasági helyzetében nincsenek szabad forrásaik, amelyek lehetővé tennék a költségek megelőlegezését.
További problémát jelent, hogy nem világos, ki és mikor oktat, vizsgáztat, mennyiért, milyen tananyagból. A vállalkozások szerint a vizsgaanyag jelenlegi formája inkább negatív hatásokat válthat ki. Szakmailag havonta több elméleti és gyakorlati ismeretet kapnak a biztonsági őrök a vállalkozásoknál, mint amit a továbbképzési anyag tartalmaz.
A fenti megállapítások alapján a jelenlegi továbbképzési rendszer azt a veszélyt is magában hordozza, hogy 2014. január 1-je után súlyos köz-, és magánbiztonsági vagyonvédelmi problémák keletkezhetnek, a vizsgák elmaradása, és ez által a vagyonőrök szakmából való kizárása következtében.
Mindazonáltal az MBVMSZ május végi közgyűlésén elhangzott olyan vélemény is, amely szerint a továbbképzésről szóló kormányrendelet hatályos és érvényes, így a vagyonvédelmi cégeknek nincs más lehetőségük, mint elküldeni dolgozóikat a képzésre és a vizsgára. A vállalkozásoknak hangsúlyozniuk kell a dolgozók felé, hogy kezdjenek el spórolni a képzés díjára, vizsgázzanak le, így 2014. január 1-jétől is lesz munkájuk. Ellenkező esetben, vagyis ha a vagyonőrök nagy számban negligálják a képzést, az a helyzet áll elő, hogy a cégek nem tudják teljesíteni szerződéses kötelezettségeiket és sorra be fognak dőlni.
A közbiztonsági problémák elkerülése érdekében az MBVMSZ közgyűlése több konkrét javaslatot is megfogalmazott. A továbbképzés és a vizsga költségeire való pénzügyi felkészülés érdekében a szövetség azt javasolja, hogy a jelenlegi recessziós időszakban ne kerüljön kizárásra a biztonsági őr a szakmából, amennyiben nincs meg ebben az évben a továbbképzése.
Az MBVMSZ szerint a vagyonvédelmi vállalkozások számára is legalább két éves moratóriumot kellene meghatározni. A szövetség úgy látja, az oktatást és a vizsgáztatást a cégekre kellene bízni, tekintettel arra is, hogy a jelenlegi tananyag nem szolgálja a kitűzött célt – például a WEST BALKÁN szindróma elkerülését.

Pozitív mérleg, személyi változások a szövetségben
Az MBVMSZ közgyűlésén a közelmúltban elhunyt Sasvári Árpád helyére Takács Zsoltot, a Civil Zrt. vezérigazgatóját választották meg a szervezet elnökségének új tagjának. Az ellenőrző bizottság tagjának Kárpáti Balázst, a Brink's Security vezérigazgatóját, Sevcsik Lászlót, a köztársasági őrezred korábbi objektumvédelmi helyettes parancsnokát választották meg.
Jó néhány nehéz éven van túl az MBVMSZ, amelynek gazdálkodását mostanra sikerült stabilizálni. Az elmúlt évben a szervezet számos tagja díjfizetési és egyéb problémák miatt kilépett a szövetségből, ennek ellenére a szervezet eredménye a tavalyi szinten maradt. Az MBVMSZ ellenőrző bizottsága egyhangúan elfogadta a 2012 üzleti beszámolót, hiszen a szervezet tud tartalékképzésre is fordítani tavalyi eredményéből.

AZ MBVMSZ 2013. 05. 28.-I KÖZGYŰLÉSÉNEK ÁLLÁSFOGLALÁSA és JAVASLATAI

A VAGYONŐRÖK KÖTELEZŐ TOVÁBBKÉPZÉSÉRŐL

Az MBVMSZ  a vagyonőr szakma színvonalának növelése érdekében egyetért a  képzés színvonalának emelésével, a vagyonőrök rendszeres továbbképzésével. A jelenlegi továbbképzési  forma, és a tartalmi kérdések  azonban néhány problémát vetnek fel.

·  A biztonsági őri állomány többsége alulfizetett, mivel a megbízási díjak is igen alacsonyak, ezért a családi költségvetésbe nem fér bele a továbbképzési költségek megfizetése. A vagyonvédelmi vállalkozásokra hárítanák a vagyonőrök a költségek finanszírozását.

·   A vagyonőr vállalkozásoknak a jelenlegi  gazdasági helyzetében nem látunk olyan szabad forrásokat, amelyek lehetővé tennék a költségek megelőlegezését. Az egyéni vállalkozó vagyonőrök esetében erre lehetőség sincs. (nem lehet kötni még tanulmányi szerződést sem az egyéni vállalkozókkal).

·  A vagyonőr vállalkozások úgy vélik nem volt megfelelő idő biztosítva a felkészüléshez, a képzés anyagi kereteinek biztosítására. A 2013. pénzügyi év tervezése már 2012-ben megtörténik, és ebben nem került tervezés erre a célra forrás.

·  A vagyonőr vállalkozások nem látják a képzés – oktatás finanszírozását. Nem világos , ki és mikor  oktat vizsgáztat, mennyiért ,  milyen anyagból. Úgy vélik a vizsgáztatási anyag jelenlegi formája inkább negatív hatásokat válthat ki, mint tényleges tudás átadását a képzésbe bevontak részére. (szakmailag  havonta több elméleti  és gyakorlati ismeretet kapnak a biztonsági őrök a vállalkozásoknál, mint amit a továbbképzési anyag tartalmaz. Továbbá a tananyag teljes ismeretében szerintünk túl sokat is kérnek számon, sokszínű a tananyag, de naprakész, és az elméleti felkészítést eddig elvégzettek hasznosnak találták).

·  A jelenlegi továbbképzési rendszer azt a veszélyt is magában hordozza, hogy 2014. 01. 01.-e után súlyos köz-, és magánbiztonsági vagyonvédelmi problémák keletkezhetnek, a vizsgák elmaradása, és ez által a vagyonőrök szakmából való kizárása következtében!

JAVASLATOK a PROBLÉMÁK ISMERETÉBEN:

1.       A financiális felkészülés érdekében a jelenlegi recessziós időszakban ne kerüljön kizárásra a biztonsági őr a szakmából, amennyiben nincs meg ebben az évben a továbbképzése. Rossz fénybe került a kormányzat általános rezsicsökkentési programja mellé ez a kötelező pénzfizettetés.

2.       Legyen a vagyonvédelmi vállalkozások számára is legalább két éves moratórium meghatározásra. A jelenlegi hektikus gazdasági környezet, melyben nagy átalakulások vannak, a vagyonvédelmi vállalkozások körében nem teszi lehetővé azt, hogy „bizonytalan állomány levizsgázását segítsük elő”

3.       Bízzák az oktatást és a vizsgáztatást a cégekre, tekintettel arra is, hogy a jelenlegi tananyag nem szolgálja a kitűzött célt- például a WEST BALKÁN szindróma elkerülését.  Bár az oktatással foglalkozó vállalkozások az alacsony, szinte minimális nyereség miatt nem vállalják fel.

4.       A vagyonvédelmi vállalkozások közül azok, akik nem is regisztráltak az SZVMSZK-tól kapjanak több információt a továbbképzésről, mivel tapasztalataink szerint hozzájuk nem jutnak el az ismeretek. A „szórványban” dolgozó vagyonvédelmi cégek gyakorlatilag semmit sem tudnak még ma sem a kötelező továbbképzésről

5.       2013. szeptember 1-től bevezetésre kerül az új OKJ.  ami új helyzetet jelent az oktatásban- képzésben. Nem alakult ki a biztonsági őri szakma ráépülési rendszere.  A szakma neve többször változott, a vagyonőri igazolvány tartalma pedig maradt éveken keresztül, nem lehet tudni az igazolvány alapján mire van feljogosítva a tulajdonosa. Az átalakulás után kezdjünk közösen gondolkozni a továbbképzésen leghamarabb két év múlva. Hozzátéve, hogy a ráépülési rendszer éppen szeptembertől szűnik meg. A továbbképzést pedig a 68/2012(XII.14.)BM rendelet próbálja szabályozni, amiben az öt évenkénti továbbképzés is szerepel.

6.    Kerüljön sor egy általános tananyag fejlesztésére, amely képzettebb vagyonőröket eredményez, a megfelelő továbbképzések után.

 


2013.06.04 12:15:19   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet