Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Míg nincs ítélet, elektronikus nyomkövetőt kapnak

A jövőben az érintettek hozzájárulása nélkül is elektronikus nyomkövető viselését rendelhetik el a bíróságok azok esetében, akiket azért kell szabadon bocsátani, mert letelt az előzetes letartóztatásban tölthető maximális időtartam.

Négy év után a súlyos bűncselekményekkel gyanúsítottak is szabadulnak az előzetes letartóztatásból, ha addig nem születik ítélet az ügyükben. Erre Baranyában is volt példa: egy luxusjacht hollandiai ellopásával gyanúsított pécsi társaság tagjainak nyílt ki a cellaajtaja. Ketyeg az óra a monyoródi német pár élve eltemetésével vádolt németek, az országosan is ismertté vált ügyek közül pedig például a „romagyilkosságok” elkövetőinek esetében is.
 



Az eszköz viselését kötelezővé tehetik a vádlottak számára (fotó: MTI)


A kormány ugyan több intézkedést is tett az ítélkezés gyorsítására, az úgynevezett ügyáthelyezés lehetőségét (amikor kevésbé leterhelt, de alapból nem illetékes bíróságok is tárgyalhatnak egyes ügyeket) viszont uniós kifogások miatt megszüntetik. Ez a fentebb említett esetek növekedéséhez is vezethet. Azért viszont, hogy az előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került gyanúsítottakat hatékonyabban ellenőrizni tudják, bevezetik az elektronikus nyomkövető eszköz kötelező viselésének intézményét – eddig ugyanis ezt csak az érintettek beleegyezésével írhatták elő.

Az elektronikus kar- és lábperecek olcsóbbak és hatékonyabbak annál, mint amikor a rendőrök ellenőrzik a házi őrizetben lévőket. Éjjel-nappal tudható, hol tartózkodnak az érintettek, ráadásul a járőröknek nem a gyanúsítottak ellenőrzésével kell tölteni az idejüket.

Tízezren is viselhetnék
A Belügyminisztérium tavaly írt ki közbeszerzési eljárást a GPS-alapú rendszer magyarországi bevezetésére. A több mint egymilliárdos megbízást elnyert cég egy tízezer „végpont” kezelésére alkalmas központ kialakítására kapott megbízást, amelyhez első körben 652, 2014-ig 458 további kar- és lábperecet vásárolnak. A központot az ORFK kezeli, ám a megyei főkapitányságoknak kell járőröket küldeniük a gyanúsítottak után, ha azok megrongálnák az eszközöket, aminek hatására a készülék szabotázsjelet küld a központnak.

Dunántúli Napló

2013.06.17 08:42:04   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet