Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Jöhetnek a súlyosabb büntetések: hatályba lép az új Büntető Törvénykönyv

Több hónapos, széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetést, valamint politikai vitát követően az Országgyűlés tavaly nyáron elfogadta az új Büntető Törvénykönyvet – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Mik ezek?
Az új büntetőjogi kódex szerintük hatékony választ ad az elmúlt harminc évben, a jelenlegi Btk. hatályba lépése óta átalakult bűnözési formákra is. „Az új büntetőjogi szabályok célja, hogy hatékony, egyszerű, korszerű és szigorú szabályokat teremtsen mind a bűncselekmények áldozatai, mind a bűncselekmények elkövetői, mind az igazságszolgáltatás számára” – írja a KIM. „A büntetés alapelve, hogy igazságos, tettarányos és következetes legyen” – emelik ki.

Az új Btk. egyes bűncselekmények vonatkozásában súlyosabb büntetéseket helyez kilátásba a korábbi törvénykönyvnél, és egyértelműen az áldozatok és a becsületes emberek oldalára áll, az önvédelem lehetőségét pedig jelentősen kiterjeszti, vagyis nagyban hozzájárul a családok személyes és anyagi biztonságához – vonja le a következtetést a KIM.
„Az új Btk. az elmúlt három évben hozott büntetőjogi szigorításokat is megőrzi, vagyis továbbra is érvényesül pl. az erőszakos elkövetőket sújtó három csapás intézménye, az uzsorások elleni szigorú szabályok, valamint a veszélyhelyzetben elkövetett lopások elkövetői is szigorúbb büntetésre számíthatnak” – írják. Rámutatnak, hogy új elem a Btk.-ban a kapcsolati erőszak tényállása.

A szigorítás mellett új büntetési nemeket és intézkedéseket is tartalmaz az új kódex, így pl. jóvátételi munkát és a sportrendezvényektől való eltiltást. Továbbá erősödik a fogyasztók védelme és hangsúlyosabbá válik a környezetvédelem is.

2013.06.25 17:14:32   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet