Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Szigorúbban büntetik a drogozást

Visszakerül a büntető törvénykönyvbe a drogfogyasztás.
A július 1-jétől életbe lépő új büntető törvénykönyv többek között a droggal kapcsolatos bűncselekményeket is szigorúbban szabályozza. Újra önálló büntetési tétel lesz a fogyasztás, megszűnnek a függőkre vonatkozó enyhébb szabályok, és a börtönbüntetés helyett választható elterelést is csak kétévente egyszer lehet választani. Közben a kormány elfogadta az új nemzeti drogstratégiát is, mely a megelőzésre helyezné a hangsúlyt.

2003 óta a kábítószer-fogyasztást önmagában nem büntette a törvény, igaz, a megszerzés és a tartás eddig is bűncselekménynek számított. Ezért akár két évet is kiszabhattak. Talán a legfontosabb változás az lesz július 1-jétől, hogy a fogyasztás mint önálló elkövetési magatartás ismét visszakerül a Btk.-ba.
A büntetési tétel viszont nem változik, ezért is két évet lehet kapni.

Kis mennyiségben való tartás és megszerzés esetén a törvény 1993 óta lehetőséget adott az elterelésre -ha az illető elvégzett egy hat hónapos megelőző-kezelő programot, akkor megszüntették az ellene folyó büntető eljárást. Július 1-je után az elterelést csak egyszer lehet választani két éven belül. Tehát akit ez időn belül többször elkapnak, az bíróság elé áll és büntetlen előélet esetén a bíróság többnyire pénzbüntetést állapít meg. Amennyiben visszaesőről van szó, akár letöltendő szabadságvesztést is kiszabhatnak rá. Ez a változás a függőket fogja sújtani, akiket gyakrabban csíp el a rendőrség.

De nem ez az egyetlen kedvezőtlen változás a szenvedélybetegek számára. Eddig , ha az orvos szakértő megállapította valakiről, hogy drogfüggő, akkor lényegesen alacsonyabb büntetési tételekkel számolhatott. Például csekély mennyiség átadása esetén a nem függőket két év, míg a függőket egy év szabadságvesztéssel sújthatták. Ez július 1-jétől megszűnik, a drogfüggőséget ezentúl csupán enyhítő körülményként lehet figyelembe venni.

Szigorúbb ítéletre számíthatnak ezentúl azok is, akik köznevelési, illetve közoktatási intézmény területén buknak le csekély mennyiségű kábítószerrel. Eddig választhatták az elterelést, ezentúl ők is bíróság elé állnak, ahol akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Az a 18 éves, aki például az iskolában egy füves cigit továbbadott fiatalabb társának, eddig sem választhatta az elterelést, de a korábbi két év helyett most ötéves börtönbüntetésre is számíthat. Júliustól új mennyiségi kategóriát is bevezetnek: a jelentős mennyiségű szer megszerzése, birtoklása 10–15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Szintén változtatás, hogy az eddig felsorolt, egyre szigorúbb büntetési tételek korlátlanul enyhíthetőek, ha az elkövető segítséget nyújt a rendőröknek a kábítószert átadó személy azonosításában.

Fiatalok fogyasztása
A megkérdezett 16 éves magyar fiatalok 19,9 százaléka fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert egy 2011-ben végzett kutatás szerint.

Új drogstratégia készült
A dokumentum a hazai fogyasztói szokásokat összegző eredményekre épül, szem előtt tartja a kannabisz és az amfetaminhasználat növekedését, korcsoportok szerinti megoszlását, valamint az első droghasználatban megfigyelhető negatív változásokat.

- Célja az egészséget alapértékként közvetítő, közösségerősítő szemléletmód középpontba állítása és a szerhasználat nélküli életmodell megerősítése.

- A kábítószereket kipróbálóknak jelzi, hogy kockázatot vállalnak, amellyel maguknak és környezetüknek is árthatnak.

- A stratégia a 2013–2020 közötti időszakra készült, a kormány már elfogadta, az Országgyűlés elé várhatóan ősszel kerül majd az anyag.

 

 

 

 

 

 

 

 

metropol

2013.06.28 07:47:58   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet