Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Együttműködés, paradigmaváltás, nemzetköziség a biztonságvédelemben

 

 

6_gs

A II. Biztonságvédelmi Konferencia első napján a bűnmegelőzés, a nemzetközi kitekintés, valamint a jelenlegi gazdasági lehetőségek megismerése kapott hangsúlyt, a másodikon pedig új irányban próbálnak elmozdulni: az önkormányzatokra, a kritikus infrastruktúrákra, valamint a közfeladatokat ellátó intézmények védelmére, az ott jelentkező új feladatokra koncentrálnak a részvevők.

Az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter (EMPBK) szervezésében kerül megrendezésre május 8-án és 9-én a II. Biztonságvédelmi Konferencia az Ifjúsági Rendezvényközpontban.

Együttműködés, paradigmaváltás, nemzetköziség a magánbiztonsági területeken, ezzel a három fogalommal lehetne jellemezni a konferencia főbb célkitűzéseit. Füzesy István, az EMPBK elnöke elmondta, ahogyan korábban is tartottak tematikus rendezvényeket, most is folytatják ezt a gyakorlatot. Az első napon a bűnmegelőzés, a nemzetközi kitekintés, valamint a jelenlegi gazdasági lehetőségek megismerése kap hangsúlyos szerepet, a másodikon pedig új irányban próbálnak elmozdulni: az önkormányzatokra, a kritikus infrastruktúrákra, valamint a közfeladatokat ellátó intézmények védelmére, az ott jelentkező új feladatokra koncentrálnak. Ebből próbálnak meg új irányvonalat meghatározni, ami a magánbiztonsági területen is eddig nem tapasztalt változásokat eredményezhet, és a megrendelői oldalnak is előnyökkel szolgálhat a későbbiekben.

5_gs

Partnerükkel, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarával együttműködési megállapodást írnak alá a bűnmegelőzés visszaszorítására. Ennek értelmében a biztonsági őröknek olyan hátteret próbálnak nyújtani, hogy hatékonyan be tudjanak kapcsolódni a bűnmegelőzési feladatok ellátásába, s olyan információkat kapjanak, amelyekkel segíteni tudják az e területen dolgozókat. Megyénkben már elindult egy nagyon jó kezdeményezés a kormányhivatal részéről, mi őket próbáljuk támogatni, segíteni, nem átvéve az ő feladatkörüket, összegezte mondandóját Füzesy István.

Mintaértékű projektek a bűnmegelőzésért

A Csongrád Megyei Kormányhivatal igazságügyi szolgálatának igazgatója, Vass Márton Zsolt a Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés című projektet és annak magánbiztonsági lehetőségeit ismertette. Legfőbb célként a bűnözés visszaszorítását, és a polgárok biztonságérzetének megerősítését jelölte meg, továbbá azt, hogy a kriminológiailag fertőzöttnek számító lakótelepeken, tanyákon, külterületeken élő idős, kiszolgáltatott, sokszor egyedül lakó, magatehetetlen emberek ne váljanak bűncselekmények áldozatává. Ha a baj mégis megtörténik, legyen hova fordulnia a kárvallottaknak. Krízishelyzetben kellőképpen felkészített szakemberek, pszichológusok, egyházi emberek állnak a rendelkezésükre oldani, enyhíteni a lelki sokkot, levezetni a feszültséget, gyógyítani a traumát.

1_gs

Az időskorúak sérelmére elkövetett deliktumok legnagyobb része vagyon elleni bűncselekmény. Ezek közül elsősorban lopás, csalás, sikkasztás és rablás áldozatává válnak ezen korosztály tagjai. Az elkövetők többnyire azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, egyedül élnek. Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek, ezért felvilágosítással, különböző szakmai tanácsadással, felvilágosító kisfilmekkel, plakátokkal, propagandaanyagokkal igyekeznek segíteni nekik, és felhívni figyelmüket a leselkedő veszélyre.

Amikor már bekövetkezett a baj, a károsultak esetében pszichológusok és egyházi személyek, lelkészek bevonásával próbálják meg enyhíteni a kárt. A szakemberek praktikus tanácsokkal látják el a bűncselekmények áldozatait, fizikai és lelki segítséget, mentálhigiénés, életvezetési tanácsokat nyújtanak nekik, a kormányhivatal illetékesei pedig ingyen kiállítják az ellopott igazolványokat, személyi okmányokat, valamint gyors pénzsegélyben részesítik az áldozatokat. A projekt során az együttműködő partnerek olyan segítő hálót kialakítását tűzték ki célul, amely a magas bűnügyi fertőzöttségű területeken élő, egyedülálló, idős, magányos emberekkel fog törődni.

Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezetének elnöke a magánbiztonság jelenéről, helyzetéről és a jövőbeni kamarai tervekről beszélt, Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke pedig Bűnmegelőzés, magánbiztonság, nemzetközi perspektívák címmel tartott előadást. A konferencia holnap folytatódik.

 
   
2013.05.15 09:32:34   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet