Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Minimális ráfordítással megelőzhető az autólopás

 Az utóbbi időszakban ismét emelkedni kezdett az autólopások száma Magyarországon, a tapasztalatok alapján az eltulajdonított kocsik nagy részét alkatrészként hasznosítják. A tavalyi év során összesen 6920 négykerekű látta kárát a tolvajoknak, pedig a lopások minimális ráfordítással megelőzhetőek lennének a hazánkban is elérhető biztonságtechnikai eszközökkel.
Az elmúlt évek javuló autólopási statisztikái 2012-ben ismét lejtmenetbe fordultak, és a tavalyi év során összesen 6920 autót tulajdonított el, ami majdnem megegyezik a 2008-ban mért esetek számával. Ez a tendencia nem csak Magyarországon ismert, hanem Nyugat-Európában is rosszak a tapasztalatok, bár minden országban az adott piacra jellemző okok miatt szaporodtak el ismét a lopások. A hazai szakértők szerint itthon az alkatrészek feketepiaca számít az ellopott autók célállomásának, tehát ezek a gépkocsik javarészt alkatrészként végzik az esetek nagy számában illegálisan működő javítóműhelyek polcain. Ezt a tényt az is alátámasztja, hogy az utóbbi időben gyarapodott az idősebb autók aránya, és gyakran nem is a fiatal, értékes kocsikat tulajdonítják el, hanem a korosabb, akár 10 évnél idősebb gépjárművek tulajdonosai válnak áldozattá. Ezt a folyamatot valahol a piac hozta létre, hiszen a nehéz gazdasági helyzetben az autótulajdonosok a javítások során a legolcsóbb megoldást keresik, nem törődve a minőséggel vagy az alkatrész eredetével.

A gazdasági megszorítások a megelőzés területén is érzékelhetőek, ugyanis egyre kevesebb gépjármű tulajdonos gondolja úgy, hogy az autóját érdemes lenne valamilyen biztonságtechnikai eszközzel felszerelni. A magasabb kategóriájú autók esetében a biztosítás feltétele ezeknek az eszközöknek a használata, azonban az olcsóbb gépkocsiknál a tulajdonosra van bízva, hogy áldoz-e autójának a védelmére. „Az autósok nagy része úgy gondolkodik, hogy vele úgysem történhet meg ez a helyzet, éppen ezért nem szívesen költ védelmi eszközökre. Pedig bármikor bekövetkezhet a baj, és akkor már késő cselekedni. A mai biztonságtechnikai rendszerek könnyen személyre szabhatóak, így mindenki a saját igényeinek megfelelően tudja védeni gépjárművét” – mondta el Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az elkövetők általában a könnyű áldozatokat keresik, tehát az olyan autókat lovasítják meg leggyakrabban, amelyek gyorsan mozdíthatóak. Így akár minimális védelemmel is elkerülhetjük azt, hogy a mi gépkocsinkat szemeljék ki a tolvajok. Ilyen megoldás lehet egy egyszerű riasztó, lopásgátló vagy váltózár is, amik beszereléssel együtt 50.000 forintnál nem kerülnek többe. Az ennél bonyolultabb rendszerek persze költségesebbek, azonban még nagyobb százalékban garantálják a biztonságot.

A mai alkalmazásoknak köszönhetően a hagyományos riasztókon túl lehetőség van az autó szinte teljes ellenőrzésére, így például kontrollálhatóak az ajtónyitások, ellenőrizhető a motorháztető vagy a tanksapka felnyitása, alkalmazható RFID alapú sofőrazonosítás, számkódos indításgátlás is, valamint műhold segítségével autónk mozgását is követhetjük. A MOHAnet GPRS technológián működő NAVIGÁTOR készüléke például képes arra, hogy ezen eszközök jelzéseit összegyűjtse, majd egy (vagy két) GSM kártya segítségével továbbítsa a távfelügyeleti központ felé, akik a gépjárművek védelmét végzik. Az eszközök mindegyike igény szerint paraméterezhető, így különböző feltételeket állíthatunk be a riasztási küszöbnek. Az okostelefonoknak köszönhetően arra is lehetőség nyílik, hogy saját magunk felügyeljük gépjárművünk jelzéseit, és amennyiben idegen kézre kerül az autó, akár egy sms-el megállíthatjuk azt, vagy egy online térkép segítségével pontosan meg tudjuk határozni a hollétét.

Az autók védelmének lehetőségei szinte határtalanok, így az tulajdonosnak érdemes eldöntenie azt, hogy mekkora összeget hajlandó erre áldozni. Az előbb felsorolt eszközök megbízható védelmet nyújtanak, és a készülék, valamint a beszerelés költsége nem haladja meg a 60-70.000 forintot. Az üzembe helyezés nagyjából másfél órát vesz igénybe, a szolgáltatások pedig jellemzően havidíjasok, aminek mértéke az igényekhez mérten változik. A hazai szolgáltatók díjai nagyjából 3000-15.000 Fthó között mozognak, ahol a legdrágább csomag már a külföldi ellenőrzést is lehetővé teszi.

„Ahogy az alkatrészek beszerzésénél, úgy az elővigyázatosság terén is a spórolás jellemzi a gépjármű tulajdonosokat, pedig az elszenvedhető kárhoz mérten minimális ráfordítással megelőzhető lenne a baj. A tendenciák miatt érdemes tehát biztonságtechnikai berendezéssel ellátni autónkat, hiszen jóval nagyobb költségünk adódhat, ha kiesik a kocsi alólunk” – zárta gondolatait Havasi Zoltán.

 

2013.05.23 12:54:10   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet