Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Egyre nagyobb probléma az emberkereskedelem

Keményen bírálta az EU belügyi biztosa hétfőn a tagállamokat, amelyek késésben vannak az emberkereskedelem elleni uniós irányelv átvételével, miközben meredeken nő az áldozatok száma Európában.
More Sharing Services0Sokkoló adatot közölt az Európai Bizottságnak az európai emberkereskedelem helyzetéről közzétett első jelentése. A jelentést bemutató belügyi biztos szerint 2008 és 2010 között több mint 23 ezerre nőtt az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekményeknek áldozatul esett személyek száma az EU-ban.

Ez a szám bár 18 százalékos növekedést tükröz 2008 és 2010 között, mégis kevesebb emberkereskedő került a rácsok mögé, mert 13 százalékkal kevesebb vádemelésre került sor hasonló időszakban.

Cecilia Malmström elmondta, hogy az aggasztó helyzet dacára a 27 uniós tagállam közül eddig mindössze 6 ültette át maradéktalanul nemzeti jogrendjébe az EU emberkereskedelem elleni irányelvének rendelkezéseit, három további ország pedig csak részlegesen, noha április 6-án lejárt az erre adott határidő.

„Nehéz elképzelni, hogy szabad és demokratikus országainkban tízezreket foszthatnak meg a szabadságuktól és zsákmányolnak ki, mintha csak haszonszerzésre szolgáló áruk lennének. Nagyon csalódott vagyok, hogy a riasztó trendek dacára csak kevés ország hajtotta végre az emberkereskedelem elleni jogszabályt. Sürgetem azokat, akik ezt még nem tették meg, hogy tartsák tiszteletben a kötelezettségvállalásaikat” – közölte a svéd nemzetiségű biztos.

Malmström szerint, ha a direktívát teljesen átültetnék, az tényleges és konkrét hatást gyakorolhat az áldozatok életére és elejét veheti annak, hogy mások ilyen bestiális bűncselekmény áldozatául essenek.

Az új irányelv különböző területeken irányoz elő intézkedéseket, így a büntetőjogban, a bűncselekmények elkövetőinek üldözésében, az áldozatok jogainak védelmében és támogatásukban, továbbá a megelőzés terén. Része az is, hogy minden tagállamban egy nemzeti jelentéstevőt kell kinevezni vagy egy ilyen mechanizmust létrehozni a trendek figyelemmel kísérésére és az adatok gyűjtésére.

A Bizottság adatai szerint 2008 és 2010 között az áldozatok 68 százaléka volt nő, 17 százalék férfi, 12 százalék lány és 3 százalék fiú. A regisztrált esetek közül 62 százalék volt a szexuális kizsákmányolás, 25 százalék pedig kényszerfoglalkoztatás. A legtöbb uniós áldozat származási helye Bulgária és Románia.

BI

 

2013.04.16 08:58:44   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet