Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kooperatív képzés, mint költséghatékony munkaerő, az Óbudai Egyetem képzési programjában

Kinek ne lenne szüksége manapság olyan szívbe markoló döntések meghozatalára, mint újabb munkatárs felvétele helyett túlórázni, túlóráztatni?! A családtól és hobbyktól venni el az időt ahelyett, hogy csapatát bővíthetné bármelyik cég?
A GKI jelentése szerint Magyarországon az idén a gazdasági recessziót stagfláció követi. A nemzeti szintű nadrágszíj meghúzás kreatív és alternatív megoldási módszerek után kiált. A munkában elhavazódó cégek számára ilyen lehetőséget kínál az Óbudai Egyetem a biztonságtechnikai mérnökök kooperatív képzésével.

Mit takar a képzés?
Az állam által nem finanszírozott kooperatív képzés célja az Óbudai Egyetemen kooperatív képzésben résztvevő hallgatók szakmai gyakorlatának valós gazdasági körülmények közötti megszerzése
A kooperatív képzés az egyetem nappali alapképzéséhez kapcsolódó, önkéntes, kiegészítő gyakorlati modul, amelyben az egyetem és valamely gazdasági társaság, vállalat, intézmény együttműködnek.
A kooperatív képzés modulja a nappali tagozatos tanterv olyan része, amely egy vagy két félévben valósul meg. A kooperatív képzést a karok szervezik az oktatási és szervezeti egységekkel együttműködve.
A kooperatív képzés ideje alatt a hallgató a kooperáló partnernél - a szakmai gyakorlat megszerzése mellett - elkészíti a szakdolgozatát, valamint az egyetemen szervezett képzési formában további speciális szakmai ismereteket szerez, vizsgázik és felkészül a záróvizsgára.

A kooperáló partner feladatai
• vállalja a gyakorlati képzés idejére a kooperatív képzésben résztvevő hallgató szakmai gyakorlatán az együttműködési szerződésben rögzített feltételek szerinti foglalkoztatását,
• javaslatot tesz/tehet a szakdolgozat témájára, ez esetben gondoskodik a szakdolgozat elkészítéséhez szükséges munkafeltételekről, biztosítja a szakmai külső konzulenst,
• vállalja a gyakorlati képzés költségeinek, valamint az együttműködési szerződés szerint járó egyéb kiadások fedezetét.

Az egyetem feladatai
A kooperatív képzés lebonyolításához kapcsolódóan a kar a szerződésben rögzített feltételek szerint vállalja:
• a kooperatív képzés megszervezését, lebonyolítását,
• a hallgató kooperatív képzéssel kapcsolatos ügyeinek intézését,
• a tantervben rögzített tananyag összeállítását és kidolgozását.
• a hallgatók kooperatív képzéssel kapcsolatos adminisztratív ügyeinek intézése.

Mennyi az annyi és hogyan működik?
A kooperáló partner és a kar a kooperatív gyakorlati képzés feltételeiről szerződést köt. A kooperatív képzésben résztvevő hallgató az egyetemmel hallgatói jogviszonyban áll. Az államilag nem finanszírozott kooperatív képzésben résztvevő hallgató költségtérítését, valamint az együttműködési szerződés szerint járó egyéb juttatásokat a kooperáló partner fizeti.
A kooperatív képzést vállaló cég a befizetett kooperatív képzési díjról költségszámlát kap, melyet az adóalapjából költségként jóváírhat, valamint a hallgató után nincs járulékfizetési kötelezettsége.
A kooperatív képzésre jelentkező és pályázatot nyert hallgatók kooperatív ösztöndíjban részesülnek.
A kooperatív ösztöndíj olyan hallgatói juttatás, amelyet az egyetem nyújt a kooperatív képzésben résztvevő hallgatójának a szakmai gyakorlat idejére.
A kooperatív képzésre jelentkező és pályázatot nyert hallgatók támogatására létesített kooperatív ösztöndíj forrása a kooperáló partner által az egyetemnek – közvetlenül vagy alapítványon keresztül közvetve - fizetett támogatás.
A kooperatív gyakorlati képzésben résztvevő hallgatók ösztöndíjkerete a kooperatív partner által nyújtott támogatás 60%-a.
A költség tényező két részből tevődik össze
1. Az 5 hónapig tartó kooperatív gyakorlati képzésben résztvevő hallgató ösztöndíjkerete: 305.400,- HUF. Befizetés módja és határideje: egy összegben banki átutalással 2013. szeptember 30-ig.
2. Ezen összegen kívül – az Egyetem által kiállított számlának megfelelően – hallgatónként 203.600.-HUF képzési költségtérítést (amely egyetemi rezsitérítésből, óraadói díjakból, és a tanulmányi ügyek bonyolítási díjából áll).

További fontos részletek

A kooperatív képzésben résztvevő hallgatót 2013. szeptember 01-től 2014. január 15-ig terjedő időszakban a képzés jellegének, célkitűzésének megfelelően szakmai gyakorlaton foglalkoztatja a következő feltételek mellett:
• az Egyetemen a beiratkozás: 2013. szeptember első hetében
• a munkakezdés a Partnernél megállapodás szerint
• heti egy napon (hétfőn) lehetővé teszi az alapképzési (a régi főiskolai szinttel azonos) oktatáson való részvételt,
• záróvizsgák időpontja Had- és Biztonságtechnikai mérnök szakon 2014. január hó második felében,
• A Partner a konkrét időpontot figyelembe véve biztosítja a hallgató számára a záróvizsgát megelőzően az 5 munkanapos felkészülési időt,
• a szakmai gyakorlat vége minden hallgató számára január 15.
• az egyetemi oktatási szünetek nem vonatkoznak a szakmai gyakorlaton lévő hallgatókra, ezeken a napokon is részt vesznek a szakmai gyakorlaton, kivéve azokat a napokat, melyeken a hallgatók oktatásban vesznek részt.

További információval és hivatalos szerződéssel, nyomtatvánnyal kapcsolatban keresse az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának Gépszerkezettani és Biztonságtechnikai Intézetét.

Az intézet kooperatív képzési felelőse: Dr. Szűcs Endre adjunktus (telefon:666-5399, e-mail: szucs.endre@bgk.uni-obuda.hu)

 

2013.04.30 10:11:25   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet