Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A nyomkövető karperec teszt előtt

Hamarosan megkezdi az úgynevezett nyomkövető karperec tesztelését az ORFK. A beruházással egyszerűbbé válik majd az előzetes letartóztatás helyett kiszabható házi őrizet betartatása. Úgy számolnak: az eszköz bekerülési költsége a fogva tartás és a házi őrizet ellenőrzésének kiadásaival kalkulálva másfél év alatt térülhet meg.

Március végén tesztüzemben ellenőrizheti az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) annak az elektronikus nyomkövető rendszernek a működését, amelynek beszerzésére és karbantartására a Geoview System Kft.-vel, a meghívásos közbeszerzési eljárás nyertesével az év elején kötöttek szerződést – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint arról Lajtár József, az ORFK gazdasági főigazgatója a lapot tájékoztatta, a társasággal egy, a világ huszonhét országában használatos, tízezer végpontot, azaz nyomkövető karperecet kezelni tudó eszközről kötöttek megállapodást.

A csuklóra vagy bokára rögzíthető jeladókból a kft. ebben a hónapban ötven darabot, továbbá a rendszer lelkét, az ORFK épületében beüzemelés alatt álló központot is átadja. Áprilisban a Geoview további ötszáz jeladót szállít a rendőrségnek, és május végén, amikor még legalább száz ilyen eszköz kerül a hatósághoz, a rendszer az egész ország területén alkalmas lesz arra, hogy az előzetes letartóztatás helyett házi őrizetbe helyezett és a karperec viselésére kötelezett gyanúsítottak mozgását nagyon pontosan kövesse.

Filmekbe illő nyomkövető technológia
Az ORFK főigazgatója közölte, a műholdas eszközben alkalmazott program azt is lehetővé teszi, hogy egyedileg, az előre meghatározott útvonalat is figyelve, folyamatosan ellenőrizzék azok mozgását, akiknek a bíróság engedélyezi, hogy munkavégzés vagy egyéb célból elhagyhassák lakásukat. A karperec, vagy adott esetben bokára is szerelhető eszköz akkor is jelzést küld a központnak, amikor a gyanúsított megpróbálja eltávolítani a jeladót. A központba érkező jelzéseket a területileg illetékes megyei főkapitányságoknak továbbítják, ahol a rendőrség közvetlenül figyelemmel kísérheti a gyanúsítottak mozgását.

mn

 

2013.03.13 09:26:15   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet