Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kerékbilincs - Százezrek állhatnak bíróság elé a be nem fizetett bírságok miatt

Az állam megelégelte, hogy a szabálysértési bírságoknak csak 30-40 százalékát róják le. Tavaly április óta le kell ülnie a büntetést annak, aki nem fizet. De mit lehet tenni egy olyan országban, ahol százezrek bliccelik el a bírságokat?

Bevásárlókocsiban tolják, majd ketten cipelik ölszámra az aktákat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). Nem egy bonyolult bűnügy mázsányi iratanyaga alatt nyögnek a kézbesítők; cingár kis dossziék - néhány lapból áll egy-egy eset anyaga - érkeznek ezerszámra. Húsz tanács tárgyalja őket egyfolytában, el sem férnek az épületben, még a Markó utcai bírósági negyedben is termeket kértek. Itt aztán felgyorsul az ítélkezés - a bírák és a bírósági titkárok negyedóránként már újabb ügyet vesznek elő. A magyar bajnok a Debreceni Járásbíróság, ott ötpercenként írják ki a tárgyalásokat, napi kilencven eset jut egy bírósági titkárra. Augusztus és december között mégis ötezerről 43 ezerre nőtt a folyamatban levő ügyek száma; zömmel be nem fizetett szabálysértési büntetést váltanak át a bíróságok - napi ötezer forintonként - fogházban letöltendő szabadságvesztésre. Tavaly szeptember óta ugyanis az addig országosan havi 3-5 ezer szabálysértési ügy helyett 15-23 ezer zúdul az ország bíróságaira.

A folyosókon egymást tiporják, óriási a tumultus - legalábbis így képzelnénk ezek után, de tévedünk. A PKKB minden tárgyalótermi pulpitusán ott ül ugyan egy bíró, de hiába, a koldusok, tolvajok, prostituáltak nem jönnek el. Így megy ez hónapok óta; Fekecs Beáta szabálysértési csoportvezető bíró azt mondja: az ügyet így is, úgy is elbírálják, nem kötelező megjelenni. Az Alkotmánybíróság határozata alapján azonban minden tárgyalást ki kell tűzni, hiszen szabadságvesztésről döntenek.

Heti válasz

2013.03.28 08:57:52   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet