Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Bírságok miatt telnek a börtönök

Több, mint 270 ezren ülték le tavaly a pénzbüntetésüket. Hatszor annyian, mint egy évvel korábban.

Megugrott az olyan bírósági döntések száma, amelyekkel letöltendő büntetéssé változtatták át a ki nem fizetett pénzbírságot: míg 2011-ben országszerte átlagosan havonta három-négyezer ilyen eset volt, tavaly ez a mutató már megközelítette a huszonháromezret – derül ki a pénteki Dunántúli Naplóból.

Az emelkedést az okozza, hogy tavaly bővítették a helyszíni bírságok körét, vagyis több embert büntettek meg közlekedési szabálysértés vagy épp lopás miatt és sokan nem fizettek határidőre. A bíróságokat is megterhelik ezek az ügyek.

A pénzbírság kiszabásakor 30 napot kap az illető a fizetésre. Ezután további három munkanapot kapnak arra, hogy közmunkára jelentkezzenek, ha nem tudnak vagy nem akarnak fizetni. Ha viszont ezt sem teszik, ügyük bíróságra kerül, a bíróságok pedig elzárásra változtatják a pénzbüntetést. Ennek napi tétele változó, általában ötezer forint körüli összeg. Még ekkor is dönthetnek a fizetés mellett a megbírságoltak, sőt később is: a zárka ajtaja azonnal nyílik, ha befizetik a büntetést.

 

2013.02.22 07:19:21   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet