Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Eltűnhetnek a pecsétek az útlevelekből

Az EU-n kívülről érkező állampolgárok gyorsabb, de a közösség számára biztonságosabb uniós határátlépését célozza az a csütörtökön elfogadott jogszabálycsomag, amelynek hatására automatikusan kiszűrhetők lesznek azok, akik az engedélyezettnél tovább tartózkodnak az Európai Unióban. A tervek szerint a határőrök néhány éven belül már nem is nyomnak majd pecsétet az útlevelekbe.
More Sharing Services020 éven belül közel megduplázódhat a légiúton az Európai Unióba érkező külföldi állampolgárok száma. Egyebek mellett ez is indokolja a külső uniós határőrizeti rendszer átalakítását, legalábbis, ami a beléptetést illeti. Az uniós határőrizeti ügynökség létrehozása, az egységes menekültügyi rendszer kiépítése, és a határvédelmi szabályok egységesítése után az Európai Bizottság csütörtökön javaslatot tett az EU-n kívüli állampolgárok könnyebb EU-ba lépését célzó rendszer kialakítására.

Az „intelligens határok” nevű kezdeményezés két részből áll: egyrészt a rendszeresen az Európai Unióba utazók egyszerűbb és gyorsabb határátlépésének megteremtéséről; másrészt egy olyan elektronikus ki- és belépési regisztrációs szisztéma kiépítéséről, amely alapján könnyebben lehetne számon tartani, hogy ki, milyen célból, mennyi ideig tartózkodik az EU területén.

A Regisztrált Utazó Programmal a rendszeresen az Európai Unióba utazó üzletembereknek, kutatóknak, diákok lehetőségük lesz arra, hogy regisztráció után egyszerűsített eljárással lépjenek be az EU valamely határátkelőjén. A Bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy már rendelkezésre állnak automatikus határellenőrzési technológiák, amiket a tagállamok használhatnának a gyorsabb belépés megteremtésére.

Az elképzelések szerint a regisztrált utazók kapnának egy azonosító kártyát (token), amellyel a határátkelőhelyeken felállított beengedő kapuknál gyorsan be tudnának lépni az EU-ba. A kártya mellett egy scanner olvasná le az érvényes útlevelet, az ujjlenyomatot, és adott esetben a vízumot. A bevitt adatokat a rendszer másodpercek alatt ellenőrizné a központi adatbázisban, és vagy azonnal beengedné a kapu az uniós országba, vagy probléma esetén egy határőr segítene a továbbiakban.

A programba regisztrálhatna minden harmadik országból érkező, 12 év fölötti állampolgár, legfeljebb 20 eurós díjért. Kezdetben egy évre regisztrálhatnának az érintettek.

A a ki- és belépési rendszer lényege pedig a mostani pecsétrendszer felváltása lenne digitális technológiával. A javaslat tehát olyan elektronikus adattárolási rendszert hozna létre az Európai Unió külső határain és a tagállamok között, amely segítségével az EU külső határán az adott határőrség rögzítené, hogy a harmadik országból érkező állampolgár belépett az EU területére. Ez a tény bekerülne egy központi adatbázisba, azzal az információval együtt, hogy a vízuma alapján meddig jogosult az Európai Unióban tartózkodni.

Amikor az illető elhagyja a közösséget, a határellenőrzéskor ismét regisztrálja majd a hatóság a kilépést, és megállapítja a központi adatbázis, hogy legálisan hagyja-e el az érintett az országot. A rendszer igazi előnye, hogy ha például egy turista 90 napos vízummal az EU-ba érkezik, és a 90 nap elteltével az illető még mindig nem hagyta el az EU területét, akkor a rendszer automatikusan jelezni fog, így lehetőség lesz azonnal felkutatni az illetőt.

Ennek megfelelően a jövőben meg is szűnne az eddigi pecsételős rendszer a határokon.

Ehhez hasonló rendszert már 13 tagállam, közöttük Magyarország is működtet, az összeköttetés azonban nincs meg közöttük.

A Regisztrált Utazó Program kiépítése 587 millió, a ki- és belépési rendszer pedig 513 millió euróba kerülne 2015-2020 között – mondta Brüsszelben a belügyekért felelős uniós biztos. Ezt a pénzt a Belbiztonsági Alapból állná az Európai Unió, a rendszert viszont utána már tagállami forrásból kellene működtetni.

Cecilia Malmström elmondta, szükség van mindkét rendszerre. Egyrészt azért, mert az Eurostat becslései szerint a harmadik országok állampolgárai 271 milliárd euróval járulnak hozzá az európai gazdaság bővüléséhez, egy egyszerűbb rendszer pedig vonzóbbá teheti számukra, és újabbak számára, hogy az EU-ba jöjjenek.

 

2013.03.04 09:01:38   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet