Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Így védje a páncélszekrényét

Nemrég bejárta a médiát a szegedi ékszerrablás híre, amikor a betörő a széfet a pincéből, a falon keresztül fúrta meg, és így több tízmillió forint értékű aranyhoz fért hozzá. Azt hinnénk, ilyen csak a filmekben van, az eset azonban nem egyedülálló: tavaly négy budapesti ékszerüzlet járt hasonlóképpen.


 

Ékszerüzletekben, pénzváltókban kezdenek elterjedni az elektronikus jelzőrendszereket és mechanikus zárakat kijátszó betörések. Mindegyikben közös vonás, hogy az elkövetők a helyszín pontos felmérése után, az üzlet melletti vagy alatti helységből "támadnak". Azaz kibérelik a szomszéd lakást, vagy betörnek a sokkal kevésbé védett pincébe, majd a páncélszekrényt határoló falat vagy padlót átfúrva, anélkül, hogy bejutnának az üzletbe és a védelmi rendszerek működésbe lépnének, "láthatatlanul" eltulajdonítják az értékeket. Tavaly négy ilyen esetet jelentettek, mindegyik alkalommal több tíz, vagy akár százmilliós kárt okoztak a betörők.

"Az egyik ügyfelünkhöz úgy törtek be, hogy kibérelték a szomszéd üzletet és ott nagy zajjal járó felújítást színleltek, miközben valójában a falat bontották. Amikor átjutottak a falon, egyszerűen kivágták az ott álló páncélszekrény hátulját, melyből közel 200 millió forint értékű aranyat loptak el. Hiába voltak drága jelzőberendezések az üzletben, az ilyen elkövetésnél azok rendszerint nem lépnek működésbe" - nyilatkozta Szikszai József, a Generali Biztosító vagyon-kárrendezési igazgatója.


Falbontás és flexelés

A XVIII. kerületben is egy szomszéd üzletből törtek be egy ékszerboltba úgy, hogy kibontották a falat és flexszel lyukat vágtak a páncélszekrény hátuljába. Tízmillió forint értékben vittek el arany ékszereket, míg a rongálással 1,2 millió forint kárt okoztak. Egy VI. kerületi pénzváltót pedig úgy raboltak ki, hogy a szomszédos üresen álló önkormányzati lakást bérelték ki és kibontották a falat, szintén több millió forintos kárt okozva.

A fenti esetek tanulsága, hogy nem elegendő csak a saját üzletünk nyílászáróinak védelméről és a térvédelemről gondoskodni, figyelni kell a határoló falainkkal szomszédos helyiségekre is. A falazat, födém vastagsága nehezen ellenőrizhető, ezért a telepített elektronikai jelzőrendszerünket érdemes megfelelő felületvédelemmel kiegészíteni. Felületvédelmi eszközök lehetnek különböző rezgés/fúrás-, testhang érzékelők, illetve a klasszikus, vakolat alá felhelyezett fémháló. Megoldás lehet a páncélszekrény környezetében lévő falak mechanikai megerősítése, mivel ezek régi bérházakban általában egyszerű téglafalazatok. Ugyancsak lassíthatja a trükkös lopásokat, ha több rétegben betonacél hálót szerelünk a falakra.

Elengedhetetlen a megfelelő védelem kialakításához a ténylegesen tárolt érték alapján kiválasztott, a MABISZ által javasolt kockázatvállalási értékhatárt elérő páncélszekrény beszerzése és megfelelő telepítése. A védelmi rendszer kiegészítése többletköltséget jelenthet ugyan, de a védett tárgyak értékéhez - valamint a betörés során okozott rongálással keletkező kárhoz - képest ez talán nem is olyan nagy összeg.

Az ilyen nagy értékű vagyontárgyakat kezelő vállalkozások számára létfontosságú egy kiterjedt, megbízható vagyonbiztosítás megkötése is. Ezek egy komoly kár esetén megmenthetik a vállalkozást a csődtől, biztosítják a fedezetet a károk helyreállítására és az árukészlet pótlására. Azonban fontos észben tartani, hogy ahhoz, hogy a biztosító a maximális térítést tudja nyújtani, a vállalkozónak is mindent meg kell tennie a káreset elkerülése érdekében. Így többszörösen is érdekében áll az üzlethelyiség védelmének megerősítése.

Forrás STOP

 

2013.01.28 08:25:33   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet