Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Hivatalos: indulhat a hazai Google Street View

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint Magyarországon elindulhat a Google Street View szolgáltatás, miután egy most elkészült állásfoglalásban sikerült megteremteni a szükséges garanciákat arra, hogy az állampolgárok magánszférája ne sérüljön, ám a köz érdeke is érvényesüljön.

 Az interneten nyilvánosságra hozott utcaképfelvételeken nem látszódhatnak sem arcok, sem az autók rendszáma. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke egy hétfői, más témában tartott budapesti konferencián bejelentette, sikerült lezárni a Google utcakép-szolgáltatás adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseit.

Közlése szerint ez a hivatalnak egy nagy törlesztése volt, hiszen a korábbi adatvédelmi biztos, Jóri András állásfoglalása olyan előírásokat tartalmazott, amelyek lehetetlenné tették a szolgáltatást. Hozzátette: a mostani, napokban nyilvánosságra hozandó állásfoglalás kialakításakor figyelembe vették a megváltozott jogi környezetet és az Európai Unió adatvédelmi irányelvét is. Arról beszélt, ha az állásfoglalásban szereplő kritériumokat betartják, akkor a szolgáltatás működése nem sért érdeket, vagy ha mégis, akkor annak megszüntetésére a jogi garanciák megvannak.

Péterfalvi Attila elmondta, állásfoglalásuk kialakításakor "érdekmérlegelést" kellett végezniük; azt vizsgálták, milyen érdek fűződik a magánszférához, mi a köz érdeke, és a kettő hogyan viszonyul egymáshoz. Hozzátette: több polgármestert is megkerestek az ügyben, és a települések vezetői - tekintettel a közérdekre - kivétel nélkül támogatták a panorámaképes szolgáltatás magyarországi elindítását.

A hatóság vezetője azt hangoztatta, állásfoglalásuk - amelyet már elküldtek a Google-nak - "hathatós garanciákat" tartalmaznak az érintettek - esetlegesen jogsértettek - számára, akiknek a tiltakozását egy rövid, ötnapos határidőn belül el kell bírálni, illetve teljesíteni kell. A szolgáltatással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a közzétett felvételeken "alapból" el kell homályosítani az autók rendszámát és az arcokat.

Péterfalvi Attila a bejelentés után újságírók kérdéseire válaszolva arról beszélt, azok kérhetik egyebek mellett további személyes adataik védelmének biztosítását, azaz a képek elhomályosítását, akiknek például a kertjébe is "belátott" a kamera, vagy akik az arcuk kitakarása mellett is felismerhetők a felvételeken. A NAIH elnöke az érdekmérlegelésre utalva azt mondta, jelentős - például turisztikai - közérdek szól a szolgáltatás mellett.

A Google néhány évvel ezelőtt útnak indított szolgáltatása révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyeit tekinthetik meg 360 fokos panorámaképek segítségével. A társaság hazai cége 2009 óta folytatott tárgyalásokat a magyar hatóságokkal.

Jóri: nem akadályoztam a Google Street View működését

Soha nem akadályoztam meg a Google Street View szolgáltatás működtetését Magyarországon - közölte Jóri András volt adatvédelmi biztos hétfőn az MTI-vel Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének hétfői sajtótájékoztatójára reagálva.

A volt adatvédelmi biztos a szerinte "az európai joggal ellentétesen felállított" NAIH elnökének sajtónyilatkozatára azt közölte: ezzel ellentétben 2011-ben új jogértelmezéssel lehetővé tette a szolgáltatást, a nemzeti jog által megkívánt garanciák mellett.

Jóri András reményét fejezte ki, hogy a NAIH "az EU által folytatott vizsgálat árnyékában nem a közérdekkel szemben üzleti érdekeknek tett alaptalan engedményekkel kívánja stabilizálni helyzetét". Egyúttal felszólította a NAIH-ot és a hatóság elnökét, hogy "a továbbiakban tartózkodjon tevékenysége hamis bemutatásától".


Google: fontos lépés történt a Street View bevezetése felé

A Google Magyarország szerint fontos lépés történt a felé, hogy belátható időn belül Magyarországon is elindulhasson a cég utcakép-szolgáltatása, a Street View. A Google Street View szolgáltatása jelenleg 44 ország több mint háromezer városában érhető el, egyebek mellett a régióban a horvát tengerparton és Prágában is. Budapesten 2009 májusában már egyszer megjelentek a Google autói, de akkor Jóri András adatvédelmi biztos aggályait fejezte ki a fotózásokkal kapcsolatban, ezért az amerikai cég felfüggesztette a programot. Két évvel később a biztos úgy foglalt állást, hogy az adatvédelmi szabályok betartásával fényképezhetnek a Google autói.

Schuster Richárd, a Google kommunikációs menedzsere Péterfalvi Attila bejelentésével kapcsolatban arról tájékoztatott hétfőn, hogy három éve tárgyalnak a magyar hatóságokkal az ügyben. Hozzátette: Budapest és több nagyváros is jelezte: hasznosnak tartja a szolgáltatás magyarországi elindítását. Debrecen, Győr, Pécs, Szeged, Szolnok, Miskolc és Veszprém önkormányzata levélben fejezte ki támogatását, Budapest közgyűlése pedig november végén egyhangúlag támogatta a szolgáltatás bevezetését. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége tavaly novemberben hozott határozatot arról, hogy egyetértenek az utcakép-szolgáltatással. Az önkormányzatokon kívül a Magyar Turizmus Zrt. és a Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége is jelezte, hogy pozitív hatása miatt szakmailag támogatja a Street View elindítását.

A Google autói 2011-ben és 2012-ben térképkészítés és pontosítás céljából már bejárták Magyarországot, az viszont kérdéses, hogy ezen képek mindegyikét tudják-e használni az alkalmazás fejlesztésekor. A Google autói egy 15 optikából álló, az autó tetején elhelyezett fényképezőgéppel 360 fokban készítenek fényképeket, ezeket illesztik össze a mérnökök. 2007 óta a cég autói nyolcmillió kilométert tettek meg világszerte. A szolgáltatást a cég kimutatásai szerint turisták, szállást, lakást keresők használják leginkább, a mozgássérülteknek pedig az utazástervezésben nyújt segítséget.

 



2013.01.29 12:39:30   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet